Hlavní obsah

Čína a Jižní Korea už nejsou pro Česko vysoce rizikové, ale USA ano

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministerstvo zdravotnictví změnilo seznam zemí s vysokým rizikem nákazy koronavirem. Vyřadilo z něj Čínu a Jižní Koreu, nově zařadilo USA, Izrael, Kanadu, Malajsii a Austrálii a Portugalsko.

Foto: Novinky

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Článek

Lidé, kteří se vrátí z těchto zemí, musí nastoupit do karantény. Dále platí za vysoce rizikové země, Belgie, Dánsko, Francie, Itálie, Írán, Německo, Nizozemsko, Norsko, Rakousko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko a Velká Británie. Ty byly na seznam dány už 13. března.

„Do seznamu jsme zařadili země, kde je absolutní výskyt (případů nákazy koronavirem) vyšší než v Česku, a u velkých zemí jsme brali v potaz poměr výskytu onemocnění k obyvatelstvu," řekla serveru iRozhlas.cz mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

„U USA došlo k nárůstu prakticky o 100 procent až v posledních dvou dnech. Do té doby byl výskyt pod 100 na milion obyvatel,” doplnila.

Zatímco v Evropě a USA se virus dál šíří a počty nakažených rostou, v Číně jsou denní přírůstky malé a zavedená opatření se pomalu ruší.

V Jižní Koreji omezili epidemii bez extrémně tvrdých opatření

Koronavirus

Jižní Korea žádná přísná opatření nezaváděla, vsadila na široké testování lidí a jejich karanténu. Například volný pohyb osob nebyl téměř omezen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám