Hlavní obsah

Chytrou karanténu začne stát testovat v pondělí na jižní Moravě

Stát začne testovat systém tzv. chytré karantény v pondělí na jižní Moravě. Informoval o tom, předseda Ústředního krizové štábu Roman Prymula. Systém by se pak měl na území celé České republiky rozšířit po Velikonocích.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Náměstek ministra zdravotnictví a předseda Ústředního krizového štábu Roman Prymula

Článek

Chytrá karanténa je iniciativa českých technologických firem a dobrovolníků sdružená v rámci neformálního projektu COVID19CZ. Jde o soubor opatření, které má oddělit nemocné a potenciálně nakažené a důsledně je hlídat. Spočívá v tom, že se budou zpracovávat informace od nakažených a bude se mapovat jejich pohyb. Dosud to dělali hygienici, mapovat všechny ale není v jejich silách. Pomoci by měla armáda.

Dva tisíce lůžek

Prymula také řekl, že stát buduje kapacitu, aby měl připraveno 2000 lůžek pro nejtěžší případy průběhu nemoci.

Chystá také zajištění kritické infrastruktury, jde především o ochranu zaměstnanců před nákazou, jde například o lidi, kteří zajišťují provoz jaderných elektráren.

Ústřední krizový štáb naposledy zasedal v úterý. Prymula apeloval na občany, aby nosili roušky, a představil, jak by měl fungovat systém inteligentní karantény, který hodlá stát využít. Oznámil rovněž větší zapojení armády.

Lidé mají nosit roušky, respirátory jsou nežádoucí

Koronavirus

Ve středu šéf krizového štábu uvedl, že pokud se Česku podaří přiškrtit epidemii koronaviru, mohla by se po Velikonocích, které skončí v pondělí 13. dubna, některá z opatření zmírnit.

Do čtvrtečního večera bylo v ČR potvrzeno 1925 případů nákazy koronavirem a provedeno 26 698 testů. Doposud se vyléčilo 10 lidí a devět osob v souvislosti s onemocněním Covid-19 zemřelo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám