Hlavní obsah

Londýnu hrozí úplné uzavření. Občané by dostali varování 12 hodin předem

Londýn
Aktualizováno

Britský premiér Boris Johnson ve středu poprvé naznačil, že devítimilionový Londýn může být o víkendu uzavřen před okolním světem. Stalo se tak poté, co se počet obětí koronaviru v Británii za posledních 24 hodin zdvojnásobil a dosáhl počtu 33. Deset z nich bylo v samotném Londýně. Celkem dosud v zemi podlehlo nemoci přes sto lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ulice Londýna jsou poloprázdné, regály v obchodech vykoupenéVideo: AP

 
Článek

Johnson na to reagoval varováním, že bude třeba zavést „nelítostná” opatření pro zajištění dostatečného „společenského oddělení”, včetně zrušení vyučování a zákazů shromažďování lidí v barech, restauracích, kinech či divadlech.

Britská armáda proto uvedla do pohotovosti dvacet tisíc vojáků pro případ, že bude třeba nové restrikce vynucovat. Policie by střežila obchody a zásoby by městu mohly dodávat helikoptéry.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Muž s rouškou v londýnském metru

Podle Daily Mailu by se mohli občané Londýna o uzavření města dozvědět dokonce jen 12 hodin před jeho uzavřením. I tak zní jeden ze scénářů, ač premiér Johnson zatím tvrdí, že toto opatření není na pořadu dne.

Londýn je označován jako „superrozšiřovač” nákazy, s níž si britské úřady nedokážou poradit. Dosud zde bylo zaznamenáno 953 lidí nakažených koronavirem, což je třetina všech britských případů. Jejich počet je však bezpochyby mnohem vyšší, neboť testování je tragicky nedostatečné a pomalé.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Johnson proto požaduje zvýšení denního počtu testů z nynějších pěti tisíc na 25 tisíc. Problémem je nejen nízký počet testů, ale i jejich pomalost. Testovaní se ale často dozvídají výsledky až za dva dny.

Britský tisk kritizuje i to, že zdravotní sestry jsou nezřídka povolávány do práce ne po 14 dnech, ale již po dvou, třech dnech karantény, pokud jsou u nich příznaky nemoci jen malé.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protesty v Londýně proti nedostatečným vládním opatřením kvůli koronaviru (záběry ze 17. března)Video: AP

Nedostatek zdravotních sester se může ještě prohloubit poté, co budou uzavřeny školy, neboť hodně z nich se bude muset postarat o děti a nebudou se chtít vracet do práce.

Itálie hlásí 475 mrtvých s koronavirem za den

Koronavirus

Vládní opatření jsou podrobována stále větší kritice, protože byla až dosud váhavá a nedostatečná. Premiér Johnson například ztratil nejméně týden, když odmítl zakázat větší shromáždění lidí či uzavření škol, protože k tomu „nejsou vědecké důvody”. Teď kvůli tomu Británii hrozí osud Itálie.

Reklama

Výběr článků

Načítám