Hlavní obsah

Bezplatné storno zájezdu jen do nakažené oblasti

Právo, Novinky, ČTK, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi, kteří mají již koupené zájezdy do oblastí, kde se přímo v destinaci nebo v bezprostřední blízkosti místa vyskytl koronavirus, mohou od smlouvy odstoupit bez zaplacení storno poplatků. Asociace cestovních kanceláří ČR k tomu v pátek upřesnila, že druhou podmínkou je i podstatné omezení služeb a podmínek zájezdu.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Pokud však cestují do vzdálenější oblasti, kanceláře jim plnou cenu nevrátí a poplatek napočítají. Podmínky zrušení bez storno poplatků upravuje občanský zákoník.

„Ten říká, že se musí jednat o nevyhnutelnou a mimořádnou situaci v místě nebo v bezprostředním okolí. Při cestě do nějaké oblasti, když nákaza je třeba dál, už je to samozřejmě sporné,“ vysvětlila Právu právnička spotřebitelské organizace dTest Jana Urbancová.

Střediska fungují, poplatky nevracíme

Pokud tedy někdo plánuje cestu do lyžařských středisek v severní Itálii, která jsou od zasažených oblastí v karanténě vzdálena desítky až stovky kilometrů a neplatí pro ně tedy žádná opatření, vrácení všech peněz se po zrušení zájezdu od cestovní kanceláře v současnosti nedočká. Shodují se na tom zástupci Právem oslovených cestovek.

Na riziko nákazy Čechy upozorní SMS

Koronavirus

„V tuto chvíli si stojíme za tím, že nejsou naplněny podmínky bezplatného storna, protože všechna zimní střediska v severní Itálii fungují naprosto bez omezení, nepřistoupilo se tam k žádným opatřením. Tím pádem jsme zájezd schopni zrea­lizovat tak, jak je ve smlouvě,“ sdělil například mluvčí CK Fischer Jan Bezděk.

Lyžařské zájezdy se podle vyjádření mluvčí Lucie Frnochové moc netýkají kanceláře Firo Tour.

Cestovní kancelář ale zrušila všechny poznávací zájezdy do severní Itálie na nejbližší období a nyní vrací klientům veškeré peníze. „Rušení poznávacích a pobytových zájezdů naplánovaných od května je řešeno podle storno podmínek,“ dodala.

Dokud o horských středicích nezačnou mluvit úřady, Urbancová připouští, že pozice klientů, kteří by rádi zájezd zrušili, bude nevalná.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

„Pokud úřady doporučí nejezdit do nějaké oblasti či země, tak pro toho spotřebitele je to samozřejmě opora a může se u cestovní kanceláře na to odvolávat. Pokud by se případné doporučení dotklo i lyžařských oblastí, bylo by to pro spotřebitele fajn, ale zatím to tak daleko nedospělo.

Klient by měl své obavy podložit nějakým důkazem,“ dodala s tím, že doporučuje sledovat aktuality vydávané českými, ale i zahraničními úřady.

„Třeba teď proběhlo v italském tisku, že dva lidé, kteří byli v Lombardii nakaženi, přijeli z Trenta, takže v tomhle případě by někdo, kdo pojede do Trenta, mohl argumentovat tím, že tam se to vyskytlo,“ popsala možnosti Urbancová. Posouzení vzdálenosti od postižené oblasti je však na individuálním uvážení kanceláře. Podle zákoníku je při splnění podmínek možné bez zaplacení storno poplatku odstoupit od smlouvy kdykoli před odjezdem na dovolenou.

Asociace cestovních kanceláří ČR v pátek upřesnila, že pro bezplatné storno nestačí jen výskyt koronaviru v místě, ale musí dojít i významnému omezení podmínek zájezdu či služeb. Stejné stanovisko podle ČTK zastává i ministerstvo pro místní rozvoj (MMR).

Místopředseda asociace Jan Papež vysvětlil významný dopad na služby jako situace, kdy CK nebudou schopny zajistit některou z částí, kterou se ve smlouvě zavázaly klientovi zajistit. Jako příklad uvedl zájezd na tradiční karneval v Benátkách. Pokud bude karneval zrušen, je to významné omezení služeb zájezdu.

Uhlídat zákaz by bylo nemožné

Jedním z hlavních argumentů cestovních kanceláří je i to, že úřady vydaly pouze doporučení, nikoli zákaz cestovat do oblastí. Podle mluvčí ministerstva zahraničí Zuzany Štíchové je však téměř nemožné takový zákaz vydat a uhlídat to, aby jej Češi dodržovali.

Koronavirus může ještě překvapit, má pandemický potenciál, varoval šéf WHO

Koronavirus

„Nikoho nemůžeme doma připoutat k topení a nařídit mu, aby nikam nejezdil. Můžeme pouze vydat doporučení a upozornit na možné komplikace, ale rozhodnutí je na lidech,“ uvedla.

„Možností je zavřít hranice, ale to nemá nic společného s Itálií. Když zrušíme lety, tak jsme stále v Schengenu a lidé se sem dostanou jinak, třeba přestupem přes Mnichov. Myslím si, že to prakticky možné není,“ doplnila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám