Hlavní obsah

Zkusme povolit kulturu i fotbal, překvapili němečtí vědci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový plán německých vědců by mohl otevřít velké akce pro veřejnost i v době covidu. Náklady by přitom měly být přijatelné.

Foto: Milan Malíček, Právo

Na festivalech by se nesmělo pít.

Článek

S plánem přišla dvacítka odborníků na infektologii, virologii, větrací techniku a právo. Podporují ho zástupci pořadatelů kulturních akcí i Německý fotbalový svaz DFB.

Podle plánu by se mohly konat i koncerty, projekce či divadelní představení v uzavřených prostorách, ale za velmi přísných podmínek, pokud jde o hygienu a odvětrávání. Kapacita sálů by navíc byla využita jen z 25 až 30 procent. Každý lístek by byl na jméno a samozřejmostí by bylo zakrývání nosu a úst. Lidé by udržovali odstup od souseda a v žádném případě by si nemohli kupovat jídlo a pití.

V otevřených prostorách by bylo možné využít 40 procent kapacity. U venkovních představení pro více než 1000 lidí by se nesměl konzumovat alkohol.

Izrael rozvolňuje, očkovaní mohou do baru i divadla

Koronavirus

Problém ale tkví v tom, že 25 až 30 procent kapacity je pro menší divadla, kluby a kina téměř k ničemu. Čeští pořadatelé už dříve v médiích uváděli, že takové akce se nevyplatí dělat.

V „maximální“ variantě německého plánu by bylo povinné antigenní testování každého před každou akcí. Pak by bylo možné využít všude plnou kapacitu.

Reklama

Výběr článků

Načítám