Hlavní obsah

Žena s transparentem pronikla do živého vysílání ruské televize: Tady vám lžou, vzkázala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Živé vysílání pořadu Vremja v ruské veřejnoprávní televizi Kanál 1 narušila v pondělí žena s plakátem, na němž bylo napsáno v angličtině: Ne válce. Další text už byl v ruštině: Zastavte válku. Nevěřte propagandě. Tady vám lžou.

Foto: Twitter @YaroslavConway, Novinky

Žena v živém vysílání ruské státní televize rozvinula transparent proti válce na Ukrajině.

Článek

Žena jménem Marina Ovsjanikovová byla zadržena a čelí správnímu řízení, napsala agentura TASS s odkazem na zdroj blízký vyšetřování případu. Mladá žena pracuje jako redaktorka Kanálu 1. Nyní je na policejním oddělení v okrese Ostankino.

Žena může být stíhaná i podle článku 20.3.3. zákoníku o správních deliktech. Televize zahájila interní kontrolu v souvislosti s incidentem během živého vysílání.

Před činem nahrála vzkaz na Twitteru, ve kterém vysvětluje, že její otec pochází z Ukrajiny, a vyzývá k protiválečným protestům s tím, že se stydí za to, že pracovala pro kremelskou propagandu, a odsuzuje válku.

V souvislosti s ozbrojenou invazí na Ukrajinu platí v Rusku přísná cenzurní opatření. Cenzorský úřad Roskomnadzor podle agentury TASS vyzval ruská média, aby o situaci na Ukrajině informovala jen na základě ruských zdrojů. Nezávislé rozhlasové stanici Echo Moskvy hrozí podle listu Kommersant pokuta od úřadu za to, že ve vysílání zazněla ukrajinština.

Po celém Rusku se demonstruje proti válce, policie hromadně zatýká

Válka na Ukrajině

Striktně potírány jsou také veřejné projevy nesouhlasu s invazí na Ukrajinu. Při protestech policisté zatýkají demonstrující za každou záminku, i když se k situaci ani otevřeně nevyjadřují.

Ruská prokuratura také varovala, že lidem za zapojení do protiválečných protestů hrozí stejný postih jako za podíl na činnosti extremistické organizace, a to až šest let za mřížemi. Organizátoři protestů pak mohou u ruských soudů dostat až patnáct let za mřížemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám