Hlavní obsah

Britka přežila pád z více než kilometru. Padák jí poškodil manžel

Novinky, Tomáš Skoupý

Victoria Cilliersová ležela v nemocnici s přeraženou pánví, čtyřnásobnou frakturou páteře a přelámanými žebry a poraněnou plící. „Miluješ mě? Obejmi mě,“ poprosila svého manžela, který u ní seděl. Muž se ani nepohnul. Victoria věděla, že jejich manželství je v krizi, ale o tom, že to byl manžel, kdo jí poškodil padák, neměla ani tušení.

Foto: Profimedia.cz

Emile a Victoria Cilliersovi v době, kdy jejich manželství bylo ještě šťastné.

Článek

V roce 2015 přežila nyní 44letá Victoria Cilliersová z britského Amesbury pád z více než kilometrové výšky poté, co se jí neotevřel padák a záložní pouze částečně. Přežila s těžkými zraněními.

Následně se dozvěděla, že padák jí poškodil manžel Emile. Pokusil se ji zavraždit kvůli milenkám a dluhům.

O pekle, které si prožila, nyní Victoria Cilliersová napsala knihu I survived (Přežila jsem), jejíž zkrácenou a převyprávěnou verzi uveřejnil před vydáním deník Daily Mail.

Skočit můžeš i zítra, radil jí manžel

Manželství Victorie a Emila nebylo šťastné. Měli spolu sice dvě malé děti, tříletou April a čerstvě narozeného Bena, sdíleli spolu lásku k parašutismu, ale jak se ukázalo, to bylo ze strany Emila vše. Seržant britské armády měl několik aférek a řadu dluhů.

V dubnu roku 2015 zakoupil Emile pro svou ženu seskok padákem na letišti Netheravon, aby oslavili ženin návrat k parašutismu po porodu jejich druhého dítěte. Na letišti, kam vyrazili s oběma dětmi, vypůjčil Emile padák, avšak plány na seskok zhatilo špatné počasí. „Tak skočíš zítra,“ přesvědčoval Emile svou manželku. „Padák si můžeš nechat v šatně,“ radil jí.

Žena přežila pád s poškozeným padákem, manžela viní z pokusu o vraždu

Evropa

Victoria se opravdu druhý den vrátila. Počasí nebylo ideální, ale pro seskok bylo dostačující a Emile, který zůstal doma s dětmi, přesvědčoval dál Victorii esemeskami, aby skočila. Žena svého manžela poslechla.

Po dopadu si myslela, že je v pořádku

Ze samotného pádu si Victoria příliš nepamatuje. „Moje první myšlenka byla: ‚Stále jsem naživu.‘ Pomalu jsem přicházela k sobě a uvědomila si, že ležím na měkké půdě. Právě jsem spadla z letadla z kilometrové výšky,“ vzpomíná ve své knize Victoria.

Foto: Profimedia.cz

Letiště Netheravon

Pokusně pohnula prsty na nohou a na rukou. „Jsem v pořádku,“ oddechla si, když mžourala do slunce a pozorovala rozostřené siluety lidí, kteří se nad ní skláněli. Pak se jí zatmělo před očima. Podruhé se probrala ve vrtulníku.

„Pomyslela jsem si, že je to přehnané. Vždyť přece necítím žádnou bolest,“ uvedla Victoria. Chtěla se zeptat, co se děje a kdy dorazí do nemocnice. Z úst jí však nevyšel žádný hlas. „Když jsem se probudila příště, ležela jsem na malé nemocniční posteli. Můj manžel seděl vedle mě, shrbený na židli,“ svěřila se žena.

Zachránilo ji zorané pole 

„Konečně ses probudila,“ prohodil k ní manžel, na tváři ani náznak emocí. Ze židle se nezvedl. „Omlouvám se, nechtěla jsem způsobit tolik potíží,“ zašeptala Victoria. Emile zamumlal, že je to v pořádku. Victorii zaskočilo, že se jí nepokoušel vyvrátit, že je to její chyba, a že neprojevil žádné emoce. V tu chvíli pro ni bylo největší ranou uvědomění si, že už ji vůbec nemiluje.

Pak se dozvěděla od doktorů, co všechno jí je: přeražená pánev, na čtyřech místech fraktura páteře, téměř všechna žebra na pravé straně zlomená a poškozená pravá plíce a močový měchýř. „Máte štěstí, že jste přežila,“ řekl jí doktor.

Jednalo se téměř o zázrak. Victoria měla štěstí, že je malá a lehká, seskok byl z menší výšky než obvykle a hlavně, že dopadla do velmi měkké půdy na kraj čerstvě zoraného pole. Dopadnout o dva metry vedle, zcela jistě by zemřela.

Místo manžela se objevili policisté

V nemocnici strávila Victoria tři týdny. Jako armádní fyzioterapeutka věděla, že se musí snažit co nejrychleji dostat do pořádku. Zpočátku byl manžel každý den s ní, pak ale jeho návštěvy ustaly. Victorii tvrdil, že má moc práce.

„Ležení na zádech během těch tří týdnů bylo nesnesitelné. Každých několik hodin mnou projela obrovská bolest a žadonila jsem, aby mě otočili. Cítila jsem se sama, protože mě manžel přestal navštěvovat,“ vzpomíná Victoria.

Foto: Profimedia.cz

Emile byl náruživým sportovcem a britskou armádu reprezentoval v řadě sportů.

Když měla opustit nemocnici, měla pocit triumfu, zvládla už malé krůčky o holích. Po necelých třech týdnech od pádu. Jenže Emile tvrdil, že má moc práce, a nemohl ji vyzvednout. Přijel pro ni až po třech dnech. „V autě jsme sotva promluvili. Uvažovala jsem, zda si přeje, abych zůstala v nemocnici,“ svěřila se Victoria.

Žena se pomalu zotavovala a zdálo se, že se vše vrací pomalu do normálu. Doma se Emile začal o svou manželku víc zajímat a ona doufala, že by se mohlo začít uzdravovat i jejich manželství. Ovšem o týden později Emile sdělil ženě, že přijde o něco později. Jenže nepřišel vůbec.

Nehoda to být nemohla, měli jasno experti

Místo toho se u dveří domu Celliersových objevili dva policisté. „Moje první myšlenky byly: Bože, doufám, že Emile je v pořádku,“ uvedla Victoria. Jeden ze zachmuřených detektivů jí oznámil, že manžela zatkli kvůli podezření z pokusu o vraždu. Její vraždu.

Šéf instruktorů na letišti v Netheravonu kontroloval padák, zjistil, že byl nejspíš poškozen záměrně, a informoval policii. Padáku totiž chyběly takzvané soft linky. „Jsou podstatnou částí vybavení, které spojuje postroj s padákem. Bez nich nemáte šanci,“ uvedla Victoria.

Foto: Profimedia.cz

Victoria Cilliersová vypovídá u soudu v roce 2017.

„Domníváme se, že jenom tlak brzdicí šňůry na ostatní lana způsobil to, že se záložní padák nafoukl, alespoň natolik, abyste to přežila,“ vysvětlili Victorii později lidé z Britské parašutistické organizace. Jejich závěry následně potvrdili i armádní experti. Včetně toho, že soft linky se nemohly jen tak ztratit a že padák byl poškozen záměrně.

Milenky a dluhy

Během výpovědi na policii vyšetřovatelé chtěli po Victorii, aby si vzpomněla, co přesně se dělo v onen osudný den. Vzpomněla si, že den před seskokem se na letiště vypravila i s dětmi.

Malé April se chtělo na záchod, a zatímco se Victoria starala o malého Bena, její manžel se nabídl, že s ní na toalety zajde. Padák pro Victorii měl přitom stále na zádech. Následně trval na tom, aby ho nevracela a nechala si ho v šatně pro případný další seskok.

Policisté našli další nepřímé důkazy. Emile udržoval poměr se svou bývalou manželkou, a to i v době, kdy hlídal April s Benem, když byla Victoria v nemocnici. Kromě toho však udržoval poměr se Stefanií Gollerovou, se kterou si vyměnil tisíce textových zpráv.

Svou milenku ujišťoval, že jeho manželství je v troskách, Victoria je mu nevěrná a Ben není ve skutečnosti jeho dítě. Stěžejní však byly esemesky, které poslal krátce před Victoriiným skokem. „Od dubna už můžu být volný. Udělám cokoliv, abych byl s tebou,“ napsal Emile své milence.

Navíc se ukázalo, že Emile měl poměrně velké dluhy, v celkové výši 22 tisíc liber (zhruba 648 tisíc korun). A Victoria měla i kvůli svému koníčku životní pojištění, díky kterému by v případě její smrti vyinkasoval 120 tisíc liber (2,8 milionu korun).

Byl to už druhý pokus o vraždu 

Policisté následně zjistili, že o vraždu se Emile pokusil nejspíš několik dní předtím. Victoria cítila unikající plyn ze sporáku, který uvolnil Emile předtím, než odjel do práce. „Snažíš se mě vyhodit do vzduchu?“ napsala žertem Victoria svému manželovi. U soudu se ukázalo, že ano.

Foto: Profimedia.cz

Dům Cilliersových v Amesbury. Emile se tam pokusil manželku vyhodit do povětří jen několik dní před jejím pádem.

Emile uvolnil u sporáku trubky kleštěmi, které byly podle stop na přívodu plynu použity k uvolnění trubek. Krev nalezená na trubkách patřila rovněž Emilovi. První soud začal v roce 2017, po několika měsících však byl nařízeno opětovné projednání případu. Porota se nemohla shodnout na verdiktu. Druhý soud odsoudil Emila Cillierse k trestu v minimální výši 18 let vězení.

Emile Victorii první týdny bombardoval dopisy a telefonáty. „Chtěl, abych ho přišla navštívit. ‚Nikdo jiný za mnou nepřijde,‘ plakal mi do telefonu. ‚Jsi jediná, kdo mi zůstal,‘ říkal,“ vzpomíná Victoria ve své knize. Místo návštěvy však vyplnila rozvodové papíry.

Potřebovala znovu skočit, aby se vyrovnala s minulostí

Musela však udělat ještě jednu důležitou věc. Vrátit se k tomu, co tak milovala. „Parašutismus se pro mě změnil v noční můru a takhle jsem se skákání vzdát nechtěla,“ uvedla kdysi jedna z nejlepších parašutistek v Británii.

Proto požádala svého známého, kterému nade vše důvěřovala, zda by s ním mohla skočit v tandemu. „Jakmile jsme vzlétli, začala jsem panikařit. Mé srdce bilo jako zběsilé a nekontrolovaně jsem se třásla, jak jsme mířili do čtyř kilometrů,“ popsala žena.

Foto: Profimedia.cz

Victoria Cilliersová se objevila v pořadu Good Morning Britain v roce 2018, kde vyprávěla o svém prvním skoku po děsivém pádu.

„Když byla řada na nás, najednou jsem se uklidnila. Když jsme skočili, bylo to, jako bychom prorvali oblohu, naprosto úžasné! Padák se otevřel a náš rychlý pád zvolnil do pomalého kontrolovaného sestupu,“ rozplývala se Victoria.

Po ukázkovém přistání si vítězoslavně strhla helmu z hlavy a její děti jí přispěchaly obejmout. „Od té doby mé noční můry začaly blednout. Poprvé jsem se začala těšit na budoucnost. Musela jsem něčím přemazat své vzpomínky na pád. Jedině skokem jsem se osvobodila od minulosti,“ uzavřela Victoria.

Reklama

Výběr článků

Načítám