Hlavní obsah

Země Visegrádu sabotují migrační kvóty, řekl řecký ministr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Řecký ministr pro migraci Janis Muzalas v pondělí obvinil země visegrádské skupiny Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko, že sabotují evropský plán přerozdělování uprchlíků z Řecka a Itálie do dalších zemí unie. V řecké státní televizi ERT dal najevo rozhořčení nad tím, že neplní své závazky.

Foto: Giorgos Moutafis, Reuters

Běženci v registračním středisku Moria na řeckém ostrově Lesbos

Článek

„Rozhněváni říkáme, že Evropa by měla konečně respektovat své závazky,” zdůraznil Muzalas z aténského mezinárodního letiště, odkud odletělo 111 uprchlíků do Finska.

„Existuje evropské rozhodnutí, které se musí dodržovat. Místo toho pozorujeme kroky členských států jako je Visegrád - Polska, Česka, Maďarska, Slovenska, které sabotují přesídlování a staví se na odpor Evropské unii a jejím rozhodnutím. To musí přestat, a zavčas,” prohlásil Muzalas.

Ministr řekl, že rok po spuštění přerozdělovacího programu ostatní země unie převzaly z Řecka jen 5000 uprchlíků, a přitom jich do konce tohoto roku měly převzít asi 33 000. Podle Muzalase je Řecko v současnosti připraveno vypravit do jiných zemí EU 7 500 běženců a také 600 nezletilých bez doprovodu. I kdyby se podařilo přemístit i je, ukazuje to, že plnění dohody o kvótách vázne a plánovaná čísla se do uplynutí dvouleté lhůty nepodaří naplnit.

Loni v září země EU přijaly rozhodnutí, že převezmou z Řecka a z Itálie během dvou let 160 000 běženců. [celá zpráva]Některé státy s kvótami ale nesouhlasí, Maďarsko a Slovensko rozhodnutí napadlo u soudu. [celá zpráva] Maďarský premiér Viktor Orbán chce kvóty zablokovat pomocí ústavních změn. K upuštění plánu na přerozdělování nabádá EU taktéž rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz.[celá zpráva]

Šedesát tisíc migrantů v Řecku

Muzalas si také postěžoval na nedostatečnou pomoc s vyřizováním žádostí o azyl. Země EU slíbily, že Řecku pošlou své zaměstnance, aby jim s vyřizováním žádosti o azyl pomohli. Řečtí úředníci totiž obrovský počet žádostí nezvládají.

Běženci začali masově podávat v Řecku žádosti o azyl po březnové dohodě EU s Ankarou z obav, že budou vráceni do Turecka. Předtím většina z uprchlíků pokračovala dál do Evropy a o azyl chtěla žádat zejména v Německu. „EU by měla dodržet tuto dohodu, není to otázka solidarity s Řeckem, ale je to závazek,” řekl také Muzalas.

V Řecku je na 60 000 běženců, kteří se tam nahromadili, když země na takzvané balkánské trase letos na jaře uzavřely hranice. Loni touto cestou dorazilo do Evropy, zejména do Německa, asi milión uprchlíků.

Podobný postoj jako Řecko zaujímá i Itálie, které je letos migrační vlnou postižena nejvíce. Italský premiér Matteo Renzi chce, aby země, které odmítají přebírat uprchlíky dle kvót, přišly o dotace. [celá zpráva] Pohrozil, že země přestane platit do rozpočtu EU.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám