Hlavní obsah

Zeman: Až budoucnost ukáže, jaká chyba bylo rozhodnutí o kvótách

Novinky, ČTK, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

Za chybu, která se v budoucnosti prokáže, označil v úterý prezident Miloš Zeman rozhodnutí ministrů vnitra EU přerozdělit podle kvót 120 tisíc uprchlíků. Proti povinné relokaci migrantů se postavil také premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), v Bruselu proti nim hlasoval i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Nesouhlasí s nimi ani opoziční ODS.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Běženec v Chorvatsku se snaží dostat do vlaku oknem.

Článek

„Teprve budoucnost ukáže, jaká toto rozhodnutí byla chyba," citoval Zemanův komentář jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Podle prezidenta je ještě alespoň slabá naděje, že Evropská rada, která se skládá právě z premiérů, toto rozhodnutí revokuje. „Je to ale slabá naděje, protože ta většina pro kvóty byla silná,” uvedl.

Kvóty nebudou fungovat ani podle premiéra Sobotky.

„Nijak nás neposouvají při řešení skutečných příčin migrační krize. Je to jen šidítko pro veřejnost v zemích, které jsou cílem současného migračního proudu. Zítra (ve středu) se sejde vláda a poradíme se v koalici o dalším postupu,” sdělil předseda kabinetu.

Sobotka však zatím odmítl, že by ČR postupovala stejně jako Slovensko, které podle premiéra Roberta Fica kvóty respektovat nebude.

Sobotka se chce o dalším postupu nejdříve poradit se svými koaličními partnery.

Ministři vnitra v úterý hlasovali pro návrh rozdělit postupně 120 000 migrantů mezi země EU. Podle českého šéfa vnitra byly proti kromě ČR ještě Slovensko, Rumunsko a Maďarsko. Finsko se hlasování zdrželo.

„Velmi brzy zjistíme, že císař je nahý. Dnes prohrál zdravý rozum!” okomentoval na svém twitterovém účtu Chovanec rozhodnutí šéfů vnitra EU.

Po schůzce řekl, že Česko v úterý předložilo svůj doplňující text, ve kterém vysvětluje, proč hlasovalo proti a jaké problémy v kvótovém systému vidí.

„Neřešíme otázky, které by problém řešit mohly - návratovou politiku, ochranu hranice, pomoc v zemích, odkud migranti přicházejí,” vypočetl Chovanec. Kvóty podle jeho názoru mohou být navíc pobídkou pro další lidi, aby se vydali na cestu do Evropy.

Praha předložila Evropské komisi deset otázek, jednou z nich je právní forma nynějšího rozhodnutí. Pokud bude odpověď znít, že se jedná o legislativní opatření, je podle ministra možné zvážit i žalobu.

Babiš: Nesmyslné

„Neumím si to představit, protože kvóty, co se týká ČR, nechtějí určitě ani ti běženci, nechceme to ani my. Rozdělovat podle kvót v okamžiku, kdy k nám na evropský kontinent přicházejí tisíce uprchlíků, se mi zdá úplně nesmyslné,“ komentoval ministr financí Andrej Babiš (ANO) s tím, že očekává, že celou věc budou ještě ve středu řešit lídři EU na mimořádném summitu v Bruselu.

Všichni uprchlíci podle Babiše porušují zákon. Při ohrožení na životě mají o azyl požádat v nejbližší zemi, kde není válka. „V tomto případě je to Řecko nebo Turecko,“ zdůraznil šéf ANO.

Babiš znovu zkritizoval německou kancléřku Angelu Merkelovou: „Je to důsledek pozvání paní Merkelové do Evropy všech syrských běženců.“

EU popírá lidská práva, míní Fiala

„Evropská unie k prosazení nekoncepčních a nesmyslných povinných kvót neváhala použít politiku vydírání a silového řešení v oblasti, která se bytostně týká bezpečnosti a suverenity naší země. Takový postup je nepřijatelný,“ sdělil předseda ODS Petr Fiala.

Dodal, že rozhodnutí Evropské rady je v rozporu s pravidly, na základě kterých Česko do EU vstupovalo.

„Evropská unie tímto krokem popírá také zásady platné ochrany občanských a lidských práv a ještě více zvyšuje nedůvěru, kterou v ní naši občané mají,“ komentoval šéf ODS.

Europoslanec Jan Zahradil uvedl, že se jedná o porážku vlády. „Bude to fatální. Bude-li se postupovat takto dále, budou lidé vnímat Evropskou unii velmi negativně,“ řekl v České televizi.

„Schválení povinných kvót pro uprchlíky unijními ministry vnitra je velkou porážkou Evropské unie. Přinese pouze nárůst protievropských nálad ve Střední a Východní Evropě, nikoli řešení uprchlické krize,“ uvedl europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09).

Uprchlíci podle něj evidentně do jiných zemí než je Německo nebo Švédsko nechtějí. „Pochybuji, že budou své umístění do jiné země respektovat,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám