Hlavní obsah

Zelenskyj: Rusko bude platit reparace. Škody už činí 600 miliard dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v úterý při jednání s šéfredaktorem Wall Street Journalu Mattem Murrayem řekl, že Ukrajina bude trvat na reparacích ze strany Ruska. Podle něj Rusko způsobilo na Ukrajině škody ve výši 600 miliard dolarů (asi 14 bilionů korun).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z dronu odhalují zkázu IrpiněVideo: Reuters

 
Článek

„Rusko bude muset zaplatit reparace. Zničili všechno,“ uvedl Zelenskyj. Ukrajinský prezident zdůraznil, že po válce budou chtít Ukrajinci rychle obnovit zemi.

„Jsem si jistý, že po vítězství budeme dělat všechno docela rychle a Ukrajina bude krásnější než předtím,“ řekl Zelenskyj a dodal, že podnikatelé a velké firmy by se měli zapojit, protože jde o přístup k trhu s více než 40 miliony lidí.

Foto: Zohra Bensemra, Reuters

Věž ruského tanku vpáčená do silnice.

Přímé a nepřímé škody

Podle pondělního vyjádření ukrajinské vicepremiérky a ministryně pro ekonomický rozvoj a obchod Julije Svyrydenkové škody způsobené válkou dosáhly 564,9 miliardy dolarů a ty bude země požadovat po Rusku. Jen škody na infrastruktuře podle ní činí 119 miliard.

Kyjevská ekonomická škola (KSE) uvedla ve vlastní analýze o něco nižší částku, podle ní činí škody na infrastruktuře 92 miliard dolarů a za minulý týden stouply o 4,5 miliardy dolarů.

Podle ní bylo zničeno 33 000 metrů čtverečních obytných budov zasažených raketami, bombami a dělostřeleckou palbou. Škoda je 30 miliard dolarů. Zničeno a poškozeno bylo 23 000 km silnic a 90 000 aut. Experti školy však uvedli, že jde o střízlivý odhad a suma může být vyšší, protože je těžké škody vypočítat.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Zničený Mariupol.

„Jsou tu dva způsoby vyčíslení škod,“ uvedla vicepremiérka Svyrydenková. První se týká přímých škod, druhý vypočtení ztrát z celkového dopadu nepřátelské aktivity včetně zhoršení ekonomické situace v zemi, nárůstu nezaměstnanosti, omezení obchodu a snížení spotřebitelské poptávky.

Ukrajina sčítá ztráty. Obnova vyjde na půl bilionu dolarů

Válka na Ukrajině

Jen přímé škody představují asi 60 procent HDP. Celkové škody, které i podle KSE mohou činit 600 miliard, pak čtyřikrát převyšují HDP. Podle odhadu Mezinárodního měnového fondu z dubna se ukrajinský HDP letos navíc sníží o 35 procent, což ještě zkomplikuje obnovu.

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry na zcela zničený Mariupol.Video: AP

Britský premiér Boris Johnson proto v projevu k ukrajinským poslancům hovořil v úterý opět o potřebě nového Marshallova plánu pro Ukrajinu.

Zelenskyj dodal, že válka neskončí, dokud se nesloží zbraně, a že cílem Ukrajiny je jednou získat zpátky kontrolu na územím, které Rusko okupuje, včetně Krymu.

Reklama

Výběr článků

Načítám