Hlavní obsah

Zázrak na poslední chvíli. Slováci chválí elitní vojáky za statečnou evakuaci afghánských dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovákům se podařilo mezi posledními evakuovat z Kábulu 28 Afghánců. Ministr obrany Jaroslav Naď označil pondělní evakuaci na poslední chvíli za „velký zázrak“. Kromě Američanů se tak Slovensko stalo poslední zemí, která dostala Afghánce z Kábulu.

Foto: Staff Sgt. Victor Mancilla, ČTK/AP

Evakuace na kábulském letišti

Článek

Příslušníci slovenské speciální jednotky přiletěli do Kábulu v sobotu a strávili dva dny na zdejším letišti. „Byli v kontaktu s jednotkami Tálibánu. Prostě muselo dojít k procesu, abychom ty evakuované osoby dostali na letiště a následně z Afghánistánu,“ upřesnil Naď.

Slováci z Kábulu na poslední chvíli vypravili vládní speciál s ženami a dětmi

Evropa

Šéf slovenské diplomacie Ivan Korčok potvrdil, že mezi evakuovanými Afghánci bylo šest osob s povolením k pobytu na Slovensku, 11 osob jsou manželky Afghánců s povolením k pobytu na Slovensku, kteří už v zemi jsou, a ostatní jsou děti.

Tálibán nepustil na kábulské letiště 20 lidí směřujících na Slovensko

Evropa

„Našimi složkami byla prověřena jejich identita a bezpečnost. Ženy a děti se momentálně nachází v záchytném středisku v Humenném, kde jsou v karanténě,“ dodal slovenský ministr zahraničí.

Prvním evakuačním letem 19. srpna se Slovensku podařilo dostat z Kábulu 24 lidí, z toho čtyři osoby přepravil český evakuační letoun. Ze zmíněného počtu bylo 16 občanů Slovenska a osm Afghánců, kteří po příjezdu požádali na Slovensku o azyl.

Slovenský speciál přivezl z Kábulu 20 lidí

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám