Hlavní obsah

Tálibán nepustil na kábulské letiště 20 lidí směřujících na Slovensko

Bratislava

Norské letadlo mělo z Kábulu evakuovat 20 Afghánců, kteří měli vazby na Slovensko, ale skupina se nedostala přes kontrolní stanoviště Tálibánu. Na sociální síti to v pátek večer uvedl šéf slovenské diplomacie Ivan Korčok.

Foto: Stringer, Reuters

Tálibánci kontrolují příjezdy na kábulské letiště

Článek

„Skupina dvaceti Afghánců, kterým jsme vyjednali místo v norském letadle se nedostala přes Tálibánem kontrolované stanoviště,“ konstatoval Korčok.

Podle něj mělo norské letadlo evakuovat Afghánce do Tbilisi, kde byl připravený slovenský speciál. „Tálibán jim za dramatických okolností a pod ozbrojenou hrozbou znemožnil dostat se na letiště,“ dodal Korčok.

Mělo se jednat o skupinu Afghánců, kteří mají příbuzné na Slovensku. Šéf slovenské diplomacie vyjádřil lítost nad zmařením evakuace této skupiny. „Včerejší teroristický útok ukázal, že tam jde opravdu o život,“ konstatoval.

Minulý čtvrtek Slovensko evakuovalo z Afghánistánu 24 lidí, z toho čtyři osoby přepravil český evakuační letoun. Ze zmíněného počtu je 16 občanů Slovenska a osm Afghánců, kteří po příjezdu požádali na Slovensku o azyl. Tým, který má na starosti evakuaci v Afghánistánu stále pracuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám