Hlavní obsah

Zatočte s islamisty, nebo zjednáme pořádek. Macronovi už hrozí i vojáci ve zbrani

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Po penzionovaných generálech se na francouzského prezidenta a vládu v neděli obrátili i vojáci v aktivní službě. Také oni v otevřeném dopise varují, že nemohou nečinně přihlížet vzrůstajícímu napětí ve společnosti, které podle nich může vyústit až v občanskou válku. A pokud k ní dojde, zjednají prý pořádek.

Foto: Profimedia.cz

Francouzští vojáci v ulicích francouzských měst jsou v posledních letech vidět už poměrně často.

Článek

„Staří generálové jsou bojovníci, kteří zaslouží úctu. Vy se k nim chováte, jako by se dopustili vzpoury. Oni se ale provinili jen tím, že milují tuto zemi a rmoutí je její viditelný úpadek. Je tedy na nás, kteří před nedávnem vstoupili do služby, aby se do věci vložili,“ píše se v úvodu dopisu zveřejněného v pravicově laděném týdeníku Valeurs Actuelles (Současné hodnoty).

Autoři dopisu navazují na dopis dvacítky vysloužilých generálů, která se dubnu vymezovala proti islamismu a násilí vyvolávanému „hordami z předměstí“, tedy přistěhovalci a jejich potomky. Ti podle nich tříští a rozvrací francouzskou společnost a provokují násilí.

Penzionovaní generálové upozorňovali na údajnou diskriminaci a antirasismus ve francouzské společnosti, který podle nich v konečném důsledku vede k nenávisti mezi jednotlivými etnickými a náboženskými skupinami.

Dvacet vysloužilých generálů hrozí Macronovi pučem, pokud nezatočí s islamisty

Evropa

Tvrdili, že na některých územích Francie přestává platit ústava zaručující svobodu vyznání a rovnost všech občanů, a kritizují, že na demonstranty ve žlutých vestách si policie prý troufne, zatímco z dalších má obavy.

Aktivní kamarádi připraveni zasáhnout

Prezidenta a vládu proto vysloužilí generálové varovali, že pokud politické špičky podle nich alarmující situaci nevyřeší, vloží se do věci „jejich aktivní kamarádi“. De facto tak pohrozili vojenským pučem. A vojáci aktivní služby se nyní ozvali s tím, že jsou skutečně připraveni zasáhnout.

Francií stále hýbe dopis vojáků, kteří hrozí vojenským pučem

Zahraniční

„Staří bojovníci mají v jádru sdělení pravdu. Jsme svědky násilí ve městech. Uzavírání se do komunit, a to i ve veřejné debatě. Vidíme nenávist k Francii a její historii, která se stává normou. Ano, pokud propukne občanská válka, armáda zajistí pořádek na svém vlastním území, protože o to bude požádána,“ stojí dále v dopise francouzských vojáků. Ti vzhledem k tomu, že jsou v aktivní službě, dopis zveřejnili anonymně, a není navíc ani jasné, kolik jich za deklarací stojí.

Veřejnost je na straně vojáků

Francouzský ministr vnitra Gerald Darmanin to však označil za hrubý čin svědčící o nedostatku odvahy a premiér Jean Castex za nepřípustné zasahování armády do politiky. Francouzská ministryně obrany Florence Parlyová text odmítla jako nezodpovědný a uvedla, že nemluví za armádu. Potíž je však v tom, že hovoří za veřejnost.

S nejtřaskavějším bodem otevřeného dopisu, tedy pohrůžkou zásahu armády do vnitrostátního dění bez souhlasu a vědomí politické reprezentace (vojenského puče), totiž podle Harris Interactive souhlasí 49 % oslovených Francouzů.

Většina Francouzů souzní s názory generálů hrozících pučem kvůli islamistům

Evropa

Souhlas s ostatními částmi dopisu, za nějž hrozí francouzská vláda generálům přísným potrestáním, je ještě markantnější. S tvrzením, že ústava a zákony garantující rovnost před spravedlností a svobodu vyznání už na některých částech území Francie (zejména v ghettech) neplatí, souhlasí 86 % oslovených Francouzů. Téměř stejně silná většina (84 %) má pak pocit, že kvůli islamistům v zemi galského kohouta narůstá násilí.

Reklama

Výběr článků

Načítám