Hlavní obsah

Já za obránce a civily z Mariupolu, navrhuje výměnu zadržovaný Putinův spojenec

Kyjev

Zadržovaný ukrajinský proruský politik Viktor Medvedčuk se obrátil na prezidenty Ukrajiny a Ruska. Požádal o svou výměnu za obklíčené vojáky a civilisty v Mariupolu. Jeho výzvu zveřejnila v pondělí Služba bezpečnosti Ukrajiny.

Foto: Volodymyr Zelenskyj/Facebook

Viktor Medvedčuk

Článek

„Já, Viktor Vladimirovič Medvedčuk, apeluji na ruského prezidenta Vladimira Putina a ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby mě ukrajinská strana vyměnila za obránce Mariupolu a obyvatele, kteří nemají možnost odejít humanitárními koridory,“ řekl Medvedčuk na videu.

V Mariupolu se podle různých odhadů nachází zhruba 120 tisíc civilistů a také mariňáci z 36. námořní pěchoty, kteří město brání. Podle Rusů jsou obklíčeni v rozlehlých prostorách ocelárny Azovstal a mají nedostatek vody, potravin i munice.

K výměně Putinova spojence Medvedčuka nedojde. Není Rus, zní z Kremlu

Evropa

Ruská agrese způsobila v Mariupolu jednu z největších humanitárních katastrof. Město je nepřetržitě ostřelováno a podle místní radnice byly tisíce obyvatel násilně odvedeny do vzdálených částí Ruska.

Služba bezpečnosti zadržela Medvedčuka 12. dubna. Ukrajina ho stíhá za vlastizradu a prezident Volodymyr Zelenskyj navrhoval orgánům činným v trestním řízení, aby zvážily možnost jeho výměny za ukrajinské zajatce. O pár dní později byl vzat do vazby bez možnosti propuštění na kauci.

Ukrajina zatkla Putinova spojence Medvedčuka

Válka na Ukrajině

Medvedčuk je totiž dlouholetým spojencem Vladimira Putina. Netají se dobrými vztahy s ruskou elitou a sám tvrdí, že Putin je kmotrem jeho dcery.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že Rusko bude Medvedčukův osud nadále bedlivě sledovat. Dodal ale, že Medvedčuk není ruským občanem a nemá nic společného se speciální operací. „Je to zahraniční politik a vůbec nevíme, zda si přeje nějaké zapojení Ruska do řešení této situace,“ řekl Peskov.

Reklama

Výběr článků

Načítám