Hlavní obsah

Žádné raketové, letecké ani dělostřelecké údery nepodnikáme, tvrdí Rusové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že nepodniká žádné raketové, letecké ani dělostřelecké údery proti ukrajinským městům. Civilní obyvatelstvo nic neohrožuje, ujistilo ministerstvo obrany. V řadě ukrajinských měst se ale ozývají výbuchy. S odkazem na svědky to uvedla televize CNN a ukrajinská agentura Unian.

Foto: Alexei Nikolsky, ČTK/AP

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu

Článek

Exploze byly zaznamenány po páté hodině místního času (po 4:00 SEČ) kromě Kyjeva také v Oděse, Mariupolu, Charkově, Kramatorsku, Záporoží. Z ukrajinského Donbasu přicházejí zprávy o silném ostřelování.

Kyjevský starosta Vitalij Kličko vyzval obyvatele města, aby – pokud nepracují v profesích klíčových pro chod země – zůstali doma a měli v pohotovosti zavazadlo s nejnutnějšími věcmi pro případ evakuace. Apeloval na ně také, aby zachovali klid. „Nejhorším nepřítelem je nyní panika,“ napsal na Facebooku.

Na Ukrajině byl vyhlášen válečný stav

Evropa

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek ráno ve svém projevu k Rusům oznámil, že se rozhodl pro speciální vojenskou operaci na Donbasu. Hlava státu poznamenala, že plány Ruska nezahrnují okupaci Ukrajiny, ale Moskva bude usilovat o její demilitarizaci.

Kde probíhají nejtvrdší boje na Ukrajině

Evropa

V posledních týdnech se situace na Donbasu vyhrotila. Obě samozvané republiky zahájily evakuaci žen, dětí a starých lidí do ruských oblastí. Vyhlášena byla všeobecná mobilizace.

Reklama

Výběr článků

Načítám