Hlavní obsah

Záchranáři v Tatrách stále hledají ztracené speleology, chodbičky rozšiřují minivýbuchy

Právo, PM

Pátým dnem se pokoušejí záchranáři dostat ke dvěma speleologům, kteří v sobotu uvízli ve Velké sněžné jeskyni v polské části Tater. Muži zůstali uvězněni asi 500 metrů pod vchodem do jeskyně, když po nedávných deštích stoupla hladina vody v podzemí.

Foto: Lukasz Smagora, Reuters

Pátrání po dvou ztracených speleolozích v polské části Tater pokračuje pátým dnem. Snímek z Velké sněžné jeskyně z roku 2016.

Článek

Zatím se s nimi nepodařilo navázat kontakt. Mají obavu z toho, že dvojici už došel vzduch. Na místo, kde jsou, vedou úzké chodbičky, většinou vertikální, proleze jimi jen štíhlý člověk.

Záchranáři ve snaze zlepšit cirkulaci vzduchu a vyprostit je používají dokonce i výbušniny. Malými detonacemi se snaží rozšířit asi 30 metrů extrémně úzkých chodeb.

Zatím se jim podařilo rozšířit asi osm metrů, uvedl Jan Krzystof, náčelník polských záchranářů. Nyní se už zlepšila cirkulace vzduchu, mohou proto použít silnější nálože a záchranné práce zrychlit. Jak dlouho budou ještě trvat, netuší.

Před úzkou chodbou se vchodem 30 až 40 centimetrů nalezli vrtačku, část lezecké výstroje a potraviny. „Hledaní to tam nechali, protože prchali před stoupající vodou úzkými průchody a kvůli všem těmto věcem by se dál nedostali,“ řekl televizi TVN 24 Krzystof.

O osud dvou speleologů se obává vzhledem k podmínkám, které v přírodním komplexu panují. Velká sněžná jeskyně je nejdelší (23 kilometrů) a nejhlubší (800 metrů) jeskyní v Polsku. Panuje v ní velmi vysoká, až 100procentní vlhkost vzduchu a teplota dosahuje čtyř stupňů Celsia.

Krzystof uvedl, že na záchraně dvou speleologů pracuje 26 záchranářů včetně čtyř ze Slovenska.

Reklama

Výběr článků

Načítám