Hlavní obsah

Zabijte je všechny, rozkázal ruský velitel vojákům v Mariupolu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

„Zabijte je všechny,“ zní rozkaz jednoho z ruských velitelů podřízeným vojákům. Příkaz se týká Mariupolu a velitel ho vydává prostřednictvím vysílačky. Ukrajinské tajné službě se podařilo rozhovor zachytit a jeho přepis zveřejnit, píše server týdeníku Focus.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Mariupol, symbol ruské agrese na Ukrajině

Článek

Pokud by se ukázalo, že záznam je pravý, je to názorný příklad brutálního přístupu, s nímž jednají ruské síly ve městě, které je už týdny v obležení, píše Focus.

„Zatraceně, zabij je všechny,“ žádal velitel zvýšeným hlasem po vojácích.  „Civilisty, každého, všechny je zabij,“ velel.

Německo má odposlechy vojáků podezřelých z masakru v Buči

Evropa

Druhý muž, který přijímal rozkaz, působí na nahrávce utlumeně. Velitel opakovaně používá urážky a občas na vojáka křičí. Na konci nahrávky voják jen stěží přiznává, že rozkazu rozumí.

V Mariupolu panuje výjimečný stav. Město je týdny v obležení a pod soustavným ostřelováním. Starosta města prohlásil, že už bylo zabito více než 5000 civilních obyvatel. Ve městě nejde elektřina ani plyn, chybí voda i potraviny.

Omrzliny a chaos, stěžuje si ruský voják na uniklé nahrávce

Válka na Ukrajině

Obyvatele se daří evakuovat jen velmi pomalu. Obtížné je také dostat k nim humanitární pomoc. Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková ve středu ráno uvedla, že se otevře deset evakuačních koridorů pro civilisty, ale obyvatelé Mariupolu budou muset použít vlastní automobily.

Reklama

Výběr článků

Načítám