Hlavní obsah

Omrzliny a chaos, stěžuje si ruský voják na uniklé nahrávce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Ukrajině se nyní otepluje, ale v uplynulých dnech padaly zejména během nocí teploty pod bod mrazu. Někteří ruští vojáci se údajně nemohli zúčastnit bojů kvůli omrzlinám. Potvrzovat to má i nahrávka rozhovoru mezi dvěma ruskými vojáky zachycená a zveřejněná ukrajinskými úřady.

Zachycený hovor ruského důstojníka u MykolajivuVideo: Ukrajinské ministerstvo obrany

 
Článek

„Tady je to v podstatě v p*deli, omlouvám se za upřímnost,” začíná po úvodním pozdravu hovor jeden z ruských vojáků, který se má nacházet u Mykolajivu.

Stěžuje si na nedostatečně vybavení. „Padesát procent našich má omrzliny na nohou. Mluvil jsem s mediky. Řekli mi, že mají jen obvazy pro třístovky,“ uvedl voják. Kódem 300 se označují zranění vojáci, kód 200 (nebo Náklad 200) pak označuje padlého vojáka.

Ani mě to vlastně nepřekvapuje. Řeknu ti, ani v Čečně to nebylo tak hrozné.
ruský voják v telefonické nahrávce

Ruský voják následně popisuje, že když přijeli na místo, panovala v Mikolajivu pořádná zima. Čekali, že budou mít vojenské stany M30, které jsou vybaveny kamínky a vhodné až do padesátistupňových mrazů. Vezli s sebou jen jeden a ten ještě nebyl určen pro jeho muže. „Tak jsme si vykopali zákopy a spíme v nich,” popisuje.

Představitel Pentagonu: Někteří ruští vojáci na Ukrajině utrpěli omrzliny

Válka na Ukrajině

Následně si voják stěžuje na nedostatek balistické ochrany a vedení, které to vůbec nezajímá. Například když se jeden z vojáků snažil u velicího důstojníka „reklamovat” ochrannou vestu bez balistických plátů, narazil: „Soudruhu generále, podívejte se na mou vestu. A on jen: Synu, držte se. A odjel někam do p*dele,” popisuje voják kolegovi v telefonickém rozhovoru. Od té doby muž, který operaci velí, nepřijel.

„Ani mě to vlastně nepřekvapuje. Řeknu ti, ani v Čečně to nebylo tak hrozné,” odpovídá druhý voják.

Používají obyčejné telefony

Nahrávku, kterou zveřejnila ukrajinská vláda, nelze pochopitelně ověřit, a nelze tak vyloučit, že je součástí informační války. Již dříve ale docházelo k obrovským komunikačním problémům na ruské straně, vojáci často používali nešifrované telefony a obyčejné vysílačky, takže i vojenskou komunikaci dokázali zachytit radioamatéři.

Ukrajinci obklíčili ruské jednotky v Irpini, Buči a Hostomelu

Válka na Ukrajině

Informaci o ruských vojácích trpících omrzlinami zveřejnil tento týden i Pentagon. Ukrajinská strana pak zveřejnila fotografie ruských vojáků, kteří na sobě měli ukrajinské vybavení.

Mykolajiv leží na jihu Ukrajiny. Nejprve ho Rusové obsadili, ale Ukrajinci ho dokázali na počátku března dobýt zpět. Ruská armáda se ho nyní pokouší obejít, aby se dostala k Oděse. Ve městě na jihu panovaly v uplynulých čtrnácti dnech teploty od minus šesti do minus jednoho stupně Celsia.

Reklama

Výběr článků

Načítám