Hlavní obsah

Za sexuální výchovu má v Polsku hrozit až pět let vězení

– Varšava
Právo, Pavol Minárik

Výuka sexuální výchovy a osvěta na školách má být v Polsku trestána třemi až pěti lety vězení. Takový přísný postih požaduje novela zákona, která již prošla v Sejmu prvním čtením hlasy poslanců vládního Práva a spravedlnosti (PiS).

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Děti je třeba chránit před sexuální výchovou, prohlásil Jaroslaw Kaczynski, předseda polské vládní strany Právo a spravedlnost.

Článek

Její předkladatelé považují takovou výuku na školách „za šíření pedofilie a ohrožení morálky mládeže“. Vězení hrozí nejen pedagogům, ale i lékařům, kteří například dívkám mladším 18 let předepíšou antikoncepci.

Děti je třeba chránit před sexuální výchovou, jinak se budou věnovat tomu, na co by ještě neměly myslet
Jaroslaw Kaczyňski, lídr strany Právo a spravedlnost

„Děti je třeba chránit před sexuální výchovou, protože jinak se budou věnovat tomu, na co by ve svém věku ještě neměly myslet,“ upozornil nedávno v katolické Telewizja Trwam lídr PiS Jaroslaw Kaczyňski. Podle něj jde o předčasnou a úmyslnou demoralizaci mladistvých, jíž je třeba zabránit.

Proti návrhu zákona, jehož schválení je vzhledem k většině poslanců PiS v 460členném Sejmu velmi reálné, se ostře stavějí odborníci i opozice. Ta tvrdí, že jde o ideologický návrh, který klame veřejnost, když „sexuální výchovu ztotožňuje s pedofilií“.

„Středověký podzim“

Například Borys Budka, poslanec Občanské platformy (PO), novelu označil za „návrat do středověku“. V desítkách polských měst se pak uskutečnily protesty pro heslem „středověký podzim“.

Za návrhem zákona stojí ultrakonzervativní organizace Za právo na život, která prostřednictvím PiS chtěla na podzim 2016 prosadit úplný zákaz interrupcí, čemuž tehdy zabránila vlna celostátních masových protestů, hlavně žen.

Polský zákon o odchodu soudců do důchodu je v rozporu s právem EU

Evropa

„Návrh zákona je ovlivněn přísným postojem polské katolické církve, která například odmítá používání jakékoliv antikoncepce či sex mimo manželský svazek,“ upozornil portál Natemat.pl s tím, že se tak děje v době, kdy se Polsko zmítá v pedofilních skandálech katolických kněží, které se tamní církevní hierarchie dlouhodobě snaží zametat pod koberec.

„Vládní PiS se nezabývá tím, jak účinně ochránit děti před pedofilními predátory v černém rouchu. Soustřeďuje se ale na potrestání těch, kteří dětem a mladistvým vysvětlují, co je násilí, zneužívání a co je antikoncepce a přirozený sexuální život, kdy s nimi začít, ale také jaká jsou jejich úskalí,“ upozornila aktivistka Joanna Scheuringová-Wieglusová.

Sexuologové bijí na poplach

„Nepředstírejme, že mladiství nemají sex, to nikomu neprospěje. Namísto nalhávání si, že to nevidíme a o ničem nevíme, jim pomozme srozumitelnou osvětou. Taková pomoc by se měla odměňovat a nikoliv trestat,“ řekla na jednom z protestních pochodů proti návrhu zákona v Krakově lékařka Anna Tereszsková.

Poláci jsou pro zrušení celibátu kněží

Evropa

Za vyloženě škodlivý a nebezpečný považují návrh zákona také polští sexuologové. „Jeho obsah nemá žádnou oporu v současných vědeckých poznatcích a standardech moderní sexuální výchovy. I když autoři návrhu tvrdí, že jejich cílem je ochrana děti a mládeže před zkažeností a demoralizací, účinek bude zřejmě opačný – zvýší se hrozba sexuálního násilí,“ ohradila se ve svém stanovisku Polská sexuologická společnost s tím, že sexuální výchova má být součástí vzdělávacího systému.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám