Hlavní obsah

Z Ruska se vyváděly stovky miliard, praly se v 96 zemích světa

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z Ruska bylo v letech 2011 až 2014 ilegálně vyvedeno nejméně 20 miliard a možná až 80 miliard dolarů (500 miliard až dva bilióny korun), které byly vyprány v 96 zemích. Ve své zprávě nazvané Ruská pračka peněz na to upozornil neziskový projekt investigativních žurnalistů proti organizovanému zločinu a korupci (OCCRP) a ruský list Novaja Gazeta. V ruské zločinecké síti má figurovat asi 500 lidí včetně oligarchů, pracovníků tajné služby FSB a bratrance prezidenta Vladimira Putina.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dokumenty zahrnují detaily zhruba 70 000 bankovních transakcí včetně téměř 2000, jež se týkají bank v Británii a 373 amerických bank. Britský list The Guardian napsal, že jen prostřednictvím bank v Británii v čele s HSBC, Royal Bank of Scotland, Lloyds a Barclays bylo vypráno téměř 740 miliónů dolarů.

HSBC má zastoupení také v České republice, upozornil OCCRP své zprávě, která ale jinak ČR v souvislosti s podvody dále nezmiňuje.

Ruská pračka ve světě
Od ledna 2011 do října 2014 bylo vypráno nejméně 20,8 miliardy dolarů z ruských bank.
Peníze putovaly k 5140 společnostem s účty v 732 bankách v 96 zemích světa.

Podvodný systém byl podle OCCRP důmyslně vybudován. Jeho organizátoři vytvořili jádro 21 společností se skrytými vlastníky se sídly v Británii, na Kypru a na Novém Zélandu. Jejich prostřednictvím pak ruské společnosti peníze z Ruské federace vyváděly. To si podle zprávy nechávaly chytře právně posvětit.

Přes Lotyšsko do EU

Většinou byl vytvořen fiktivní dluh mezi firmami v Rusku a těmito prostředníky. Nejméně v jednom případě pak soud v Moldavsku nařídil splácení dluhu na účet v moldavské bance Moldindconbank. Peníze začaly záhy proudit ve velkém a nakonec byly z účtů v Moldavsku vybrány miliardy dolarů. Ty se měly přes Lotyšsko dostat také do Evropské unie.

Koncovými příjemci vypraných peněz byli podle OCCRP nejrůznější lidé a firmy. Například se jím stal kalifornský psycholog maďarského původu Mihaly Csikszentmihalyi, známý svým konceptem soustředěné motivace flow, nebo polská strana Změna s proruským a protiunijním zaměřením, kterou vede Mateusz Piskorski, jenž byl v Polsku odsouzen za špionáž pro Rusko a v jehož souvislosti se polští vyšetřovatelé zajímali také o českou političku Annu Čurdovou ze Strany práv občanů (SPO). [celá zpráva]

Peníze ale nakonec obdržel i švédský Ericsson, americký Black & Decker, jihokorejský Samsung či firma, která má ve svém portofoliu i renovační práce na golfovém hřišti Donalda Trumpa.

Putinův bratranec si stěžoval

OCCRP upozornila, že někteří koncoví příjemci zřejmě netuší, odkud peníze pocházely. Většina ze zmíněných 21 ruských prostřednických společností už dnes neexistuje.

Odhaduje se, že do odvádění a praní peněz bylo zapojeno okolo 500 Rusů, mezi nimi zločinci, moskevští bankéři, lidé z FSB a jejich spolupracovníci. Zpráva upozorňuje, že ve vedení jedné ze zúčastněných bank – Ruské zemské banky – seděl v inkriminovanou dobu bratranec prezidenta Vladimira Putina Igor Putin.

Ten v té souvislosti v roce 2014 napsal: „Moje osobní zkušenost, kterou jsem získal v posledních letech, dokazuje pravdivost teze o tom, že by ruský bankovní systém měl být radikálně rehabilitován a očištěn od problémových bank vedených lidmi s pochybnou reputací.“

Právě ze zemské banky podle vyšetřovatelů odteklo na účet v moldavské Moldindconbank osm miliard dolarů (200 miliard korun). Ředitel banky Alexandr Grigorjev, který má mít napojení na FSB, byl předloni zatčen a dodnes je ve vazbě. Také Trasta, banka v Lotyšsku, přes kterou měly vyprané peníze pronikat do EU, byla loni zavřena.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám