Hlavní obsah

Z Ruska se stal mafiánský stát, řekl španělský prokurátor

• Aktualizováno
Novinky, rei

Z Ruska, Běloruska a Čečenska se staly mafiánské státy, pronesl španělský prokurátor José Grinda Gonzáles před zástupci americké ambasády v Madridu. Vyplývá to z přepisů rozhovoru zveřejněných serverem WikiLeaks.

Článek

„Nedají se rozlišit aktivity vlády a organizovaných zločineckých skupin,“ řekl letos v lednu Gonzáles, který vyšetřoval působení ruské mafie ve Španělsku, což vedlo k zatčení více než 60 lidí. Kabelogram z americké ambasády v Madridu zmiňuje, že se debata stočila k otázce, zda činnost mafie neřídí premiér Vladimir Putin

Autoři diplomatických dokumentů také spekulují, že bývalý agent sovětské tajné služby KGB Putin má v zahraničí značný majetek, jehož zdrojem je ruský ropný export.

Americký velvyslanec v Moskvě John Beyrle v jedné z depeší opakuje pověsti o tom, že Putin je napojen na švýcarskou obchodní společnost Gunvor. "Společnost je prý jedním ze zdrojů Putinova bohatství," píše Beyrle s odvoláním na ropné obchodníky. V jiném dokumentu velvyslanec uvádí, ovšem bez důkazů, že Putin společnost Gunvor dokonce vlastní, uvedla ČTK

Putinův mluvčí obsah depeší označil za směšný a připomněl, že jsou založeny na neověřených pověstech. "Za předpokladu, že jde o skutečné depeše, se člověk musí ptát, proč diplomati píšou takové hovadiny," podotkl mluvčí Dmitrij Peskov.

V rozhovoru pro agenturu ITAR-TASS dokonce Peskov zpochybnil pravost publikovaných dokumentů. "Nevíme, jestli jsou to autentické depeše a telegramy, nebo nějaké podvrhy. Vypadá to jako úplný blábol," řekl.

Grinda se v odpovědi odkázal na bývalého ruského agenta Alexandra Litviněnka, který byl před čtyřmi lety otráven v Londýně, kam z Ruska uprchl. Litviněnko tvrdil, že organizovaný zločin kontrolují tajné služby. Grinda řekl, že tomu věří. Doplnil, že má informace o napojení jistých politických stran na ruskou mafii.

Z uniklých dokumentů také vyplývá, že se Washington domníval, že Putin pravděpodobně o snaze zabít Litviněnka věděl. Kreml podíl na vraždě odmítá.

Obchodník přiznal vztahy s mafií

Jiný kabelogram, tentokrát z americké ambasády v Kyjevě z prosince 2008, zmiňuje přiznání ukrajinského obchodníka s napojením na ruský energetický gigant Gazprom, že je v kontaktu s ruskou mafií. Muž měl uvést, že jeho obchodní kroky osobně schvaluje Semjon Mogilevič, kterého západ považuje za šéfa mafie.

"Úplatky se berou zdola až nahoru," napsal letos v únoru v jedné depeši americký velvyslanec v Moskvě John Beyrle s odvoláním na nejmenovaný zdroj.

Server WikiLeaks plánuje v příštích týdnech zveřejnit na čtvrt miliónu tajných diplomatických depeší. Zatím uvolnil jen něco přes pět stovek dokumentů.

Na stránky WikiLeaks se jde dostat jen s obtížemi. Počátkem týdne se jejich server stal dvakrát terčem útoku pirátů a WikiLeaks proto začaly používat servery prodejního webu Amazon. Ten ale ve středu oznámil, že už WikiLeaks hostit nebude, což přivítali američtí kongresmani.

Mezitím Interpol vydal zatykač na zakladatele WikiLeaks Jualiana Assange, který se skrývá. Ve Švédsku Assange čelí obvinění ze sexuálního zneužívání, soudit ho chtějí i USA.

Bývalý prezidentský kandidát za republikány Mike Huckabee ve středu navíc uvedl, že ten, kdo depeše WikiLeaks předal, by měl být popraven za vlastizradu.

Reklama

Výběr článků

Načítám