Hlavní obsah

Vyžilý Směr má spasit perestrojka

Právo, Ivan Vilček (Od našeho zpravodaje)
Bratislava

V jednadvacetileté historii strany Směr-sociální demokracie ji poprvé nevede do voleb předseda Robert Fico a strana upustila také od bombastických předvolebních mítinků. Peter Pellegrini, premiér a jednička na kandidátce, láká na zodpovědnou změnu, ale podle průzkumů veřejného mínění to u voličů příliš nezabírá.

Foto: David W Cerny, Reuters

V předvolební kampani Směr sází na premiéra Petera Pellegriniho. Jeho předchůdce ve funkci Robert Fico chybí na plakátech i v diskuzích.

Článek

Díky roztříštěnosti opozice si Směr nadále udržuje první místo, ale jeho preference nezadržitelně klesají. Na paty mu šlape ctižádostivý a nevyzpytatelný Igor Matovič s hnutím Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti.

Po vraždě novináře Jána Kuciaka odstoupil Fico z čela vlády, stal se poslancem parlamentu a zůstal v čele strany. Hlavní tváří kampaně je však premiér Pellegrini, který na billboardech nabízí „zodpovědnou změnu“.

Loňské volby hlavy státu, v nichž zvítězila Zuzana Čaputová, a eurovolby s triumfem mimoparlamentní koalice Progresivní Slovensko/Spolu jasně naznačily, že voličům se současný stav věcí nemálo zajídá.

Zodpovědná změna

Směr na to reagoval právě zmíněným heslem „zodpovědná změna“, ale jedinou zatím viditelnou změnou je výměna Fica za Pellegriniho na billboardech. „Jde o zodpovědné dosahování výsledků pro lidi. Nabízíme zkušenost, stabilitu a profesionalitu proti amatérismu a politické naivitě,“ vysvětloval Pellegrini minulý týden v rozhovoru pro Právo.

Na Slovensku to bude o prsa. Směr těsně před Matovičem, Kotlebovci třetí, tvrdí průzkum

Evropa

„Moc mi to připomíná druhou polovinu osmdesátých let. Všichni papaláši, kteří se drželi jako veš košile moci od roku 1969, nás ujišťovali, že perestrojku a glasnosť nejlépe zvládneme právě s nimi. Teď směráci, kteří buď přímo v klientelismu, korupci, rozkrádání, vazbách na podsvětí jedou, nebo je umožnili, nás balamutí, že to s nimi bude jiné, lepší,“ řekl Právu Bratislavan, který se představil jen jako Dušan.

Znejistění voliči Směru nechápali neúčast Fica na akci v Banské Bystrici, kde strana ohlásila finální fázi kampaně. Fico je stále aktivní v parlamentu a objevuje se na videích na sociální síti. Slovenská média však upozorňují, že lidé v pozadí Směru zjevně vsadili na populárnějšího Pellegriniho. „Jeho klíčovým posláním je sloužit oligarchům z obchodního pozadí strany. Tedy těm, kteří už považují Fica za břímě,“ konstatoval web aktuality.sk.

Nejsilnější vládní strana v kampani poukazuje na nezkušenost lídrů opozice a varuje, že změna vlády by údajně způsobila příliv migrantů na Slovensko nebo zrušení zavedených sociálních opatření, jako jsou vlaky zdarma a podobně.

Slovenské volby: Matovič se dotahuje na Ficův Směr, ten ale útočí na Kisku

Evropa

Vnitřní jednotu Směru však může narušit případná povolební spolupráce s Lidovou stranou Naše Slovensko, tedy kotlebovci. Pellegrini něco takového důrazně popírá, ale při několika parlamentních hlasováních se už Směr se stranou Mariana Kotleby spojil.

Fico se neukázal

Paradoxně nejsilnější vládní strana neměla zastoupení už v druhé velké předvolební diskusi. Pellegrini je s infekcí v nemocnici a Fico ho nepřišel nahradit v neděli do veřejnoprávního Rozhlasu a televize Slovenska ani v pondělí do diskuse Rádia Expres a deníku Hospodárske noviny.

Směr může stále volby vyhrát, ale pokud se do parlamentu nedostane jeho současný koaliční partner Slovenská národní strana, bude mít zanedbatelnou možnost k sestavení nové koalice. Opoziční strany totiž deklarují, že s ním do koalice nepůjdou. Pokud Směr skončí v opozici, Fico už dnes slibuje tvrdou a nekompromisní opoziční práci v parlamentu.

Reklama

Výběr článků

Načítám