Hlavní obsah

Výbuchy v Podněstří zničily vysílače pro ruské programy

Bukurešť/Kišiněv
Aktualizováno

V moldavském Podněstří ovládaném proruskými separatisty v úterý zničily dva výbuchy vysílače sloužící k šíření ruských programů. Uvedl to list The Guardian s tím, že okolnosti jsou zatím nejasné. Podle agentury AP už v pondělí několik granátů zasáhlo budovu ministerstva bezpečnosti separatistů v Tiraspolu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Výbuchy v Podněstří zničily budovu místního ministerstva bezpečnostiVideo: Reuters

 
Článek

Moldavské ministerstvo vnitra uvedlo: „Brzy ráno 26. dubna došlo ke dvěma explozím ve vesnici Maiac v Grigoriopolském okrese, k první v 6:40 hodin a k druhé v 7:05 hodin.“ Ministerstvo podle agentury Reuters sdělilo, že nikdo nebyl zraněn.

Televize Nexta zveřejnila neověřený záběr, kde jsou obě věže na zemi.

Exploze potvrdila i separatistická televize TSV i ruská agentura TASS.

Podle TASSu potvrdilo dva útoky ruské ministerstvo vnitra, byť jde o území v jiném státě. Nikdo při nich nezemřel. Obě retranslační věže, jedna s megawattovým výkonem a druhá s půlmegawattovým, patřily k nejsilnějším v Evropě a sloužily k šíření stanice Hlas Ruska do USA, Latinské Ameriky a na Blízký východ.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Leninova socha před parlamentem podněsterských separatistů. Visí na něm i ruská vlajka.

Už pondělí kolem 18. hodiny byla z raketových granátometů ostřelována budova ministerstva vnitřní bezpečnosti v Tiraspolu, který kontrolují separatisté a mají tam vlastní správu. O výbuších informovala stanice TSV. V budově, která byla o pravoslavném velikonočním pondělku prázdná, byla vyražena okna a stoupal z ní dým.

Podněstří ovládají od začátku devadesátých let proruští separatisté. Po válce tam bylo rozmístěno 1500 ruských vojáků, kteří měli mít funkci mírových sborů. Ve skladech tam mají 2000 tun munice, uvedla televize al-Džazíra.

Foto: Novinky

 

Panují obavy, že by Rusko mohlo chtít destabilizovat Moldavsko. Ruský generál Rustam Minněkajev v pátek řekl, že „cílem války na Ukrajině je odříznout ji od moře a propojit Rusko s Podněstřím“. Tam už podle něj dochází k „pronásledování“ ruskojazyčných obyvatel.

Rusko odhalilo dobyvačné plány, chce odříznout Ukrajinu od moře

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám