Hlavní obsah

Výbuch v Záhřebu. Spadl tam zřejmě zbloudilý sovětský dron z Ukrajiny

Záhřeb
Aktualizováno

Chorvatské hlavní město Záhřeb probudil v pátek silný výbuch. Zřejmě na něj spadlo bezpilotní letadlo. Na předměstí města vznikl po dopadu velký kráter. Nikdo nebyl zraněn, ale bylo poškozeno několik aut. Server The Drive dospěl na základě analýzy trosek k závěru, že šlo o bezpilotní letoun Tupolev Tu-141 Striž nebo jeho menšího následovníka Tu-143 Rejs.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Místo pádu dronu v ZáhřebuVideo: Reuters

 
Článek

Chorvatská policie uvedla, že na předměstí Záhřebu ve čtvrti Jarun přijela na základě telefonátů obyvatel, kteří nahlásili výbuch. Svědci uváděli, že spadlo letadlo nebo raketa. Nalezli velký kráter, trosky a dva padáky. Potvrdila to policie.

„Našli jsme dva padáky,” uvedla pro Jutarni list. „Byl tam hned cítit divný pach. Strašně to smrdělo, člověku se dělalo zle,” uvedl svědek.

Kráter hluboký metr a široký tři metry vytvořil zřejmě motor, který stroj poháněl. Podle serveru The War Zone spojeného se serverem The Drive analýza trosek ukazuje, zejména podle části křídla, že by mohlo jít o dron z dob Sovětského svazu Tu-141 Striž, který má mít ve výzbroji Ukrajina.

„Ano, přiletěl z Ukrajiny,” řekl chorvatskému listu nejmenovaný expert, který analyzoval trosky.

Foto: Profimedia.cz

Vyřazený dron Tu-141 v ruském leteckém muzeu

„Mluvil jsem s (naším) prezidentem (Zoranem) Milanovičem, maďarským premiérem (Viktorem) Orbánem a všemi příslušnými službami. Podle toho, co mi řekl premiér Orbán, letoun vstoupil do maďarského vzdušeného prostoru z Rumunska, byl vyroben v Rusku, ale v tuhle chvíli si nejsme jistí, komu patří,“ napsal předseda chorvatské vlády na Twitteru.

Co dělala protivzdušná obrana NATO?

Dron se pravděpodobně vymkl kontrole, takže na cestě dlouhé nejméně 500 kilometrů přeletěl Maďarsko a část Chorvatska.

To vyvolává vážné otázky o kvalitě systémů protivzdušné obrany obou zemí patřících do Severoatlantické aliance, protože letící zařízení nebylo detekováno až do chvíle, kdy spadlo.

Běžná letecká doprava by samotným letem neměla být ohrožená. Maximální dostup Tu-141 činí 6000 metrů, což je pod letovou hladinou dopravních letadel. Ohrozit by však mohl startující a přistávající letadla.

Průzkumný bezpilotní letoun

Tupolev Tu-141 je velký průzkumný dron dlouhý přes 14 metrů s rozpětím skoro čtyři metry z doby Sovětského svazu. Zařazen do výzbroje byl koncem sedmdesátých let. Odpaloval se z rampy na návěsu a letěl po předem naprogramované trase vysokou transsonickou rychlostí. Přistával na padáku a mohl se používat opakovaně.

Dolet měl asi tisíc kilometrů a byl určen k průzkumu nad oblastmi pod kontrolou nepřítele, kde hrozilo sestřelení vlastního průzkumného letadla. Podobné stroje používaly i USA ve Vietnamu.

Ukrajina je v současné době jediným uživatelem tohoto dronu, který vrátila do provozu po anexi Krymu v druhé polovině druhé dekády. Drony přitom modernizovala. Před několik dny byl jeden sestřelen nad Ukrajinou.

Trosky Tu-141 sestřeleného na Ukrajině

Vzhledem k doletu se spekuluje, že jde o dron vypuštěný z Ukrajiny. Pokud by Rusové nějaké vrátili do služby, museli by jej vypustit z Běloruska.

Ukrajina však má ve výzbroji i následovníka Tu-141, menší Tu-143 Rejs, který má délku jen osm metrů a rozpětí dva a čtvrt metru. Ten má dál ve výzbroji i Rusko a Bělorusko. Dolet má ale jen nějakých 70 kilometrů, upravená verze Tu-243 pak dvojnásobný.

Reklama

Výběr článků

Načítám