Hlavní obsah

Vůdce kampaně za brexit Johnson Británii vést nechce

Londýn
Aktualizováno

Bývalý londýnský starosta a jedna z hlavních tváří kampaně pro brexit Boris Johnson oznámil, že se nebude ucházet o křeslo premiéra ani o post předsedy konzervativců.

Foto: ČTK/AP

Bývalý londýnský starosta Boris Johnson byl hlavní tváří kampaně Leave.

Článek

„Po konzultacích s kolegy a vzhledem k situaci v parlamentu jsem se rozhodl, že tou osobou nemohu být já,“ sdělil ve čtvrtek Johnson.

Johnson se vyjádřil také k situaci po brexitu a připomněl, že provedl Londýn demonstracemi, bouřemi a následky teroristických útoků a že je Londýn stále nejvyhledávanější turistickou destinací na Zemi.

„Prorokové zkázy se mýlili dříve a mýlí se i nyní. Londýn a celé Spojené království bude vně Evropské unie mocně vzkvétat,“ předpověděl Boris Johnson.

Jdou do toho Mayová i Gove 

Kandidaturu ve čtvrtek oznámila ministryně vnitra Theresa Mayová, která podporovala setrvání v Unii, ale nezabředla do ostrých sporů. Britská média už několik týdnů před referendem uvedla, že si Mayová najala mediální poradce a dá se očekávat, že si připravuje půdu pro boj o křeslo předsedkyně strany a potažmo i premiérky.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Theresa Mayová

„Naše země potřebuje silné a zkušené vedení, které nás provede obdobím ekonomické a politické nejistoty a vyjedná co nejlepší podmínky odchodu z Evropské unie,” uvedla Mayová a upozornila, že „některé lidi” je nutné upozornit, že sedět ve vládě není hra, ale vážná záležitost, jež má dopady na životy lidí.

V případě, že bude zvolena a stane v čele nové vlády, slíbila Theresa Mayová zřídit ministerstvo pro brexit.

Foto: Stefan Rousseau/Pool/File Photo , Reuters

Michael Gove s Borisem Johnsonem

Kandidátů je celkem pět. O post předsedy britské konzervativní strany se chce ucházet také poslanec Stephen Crabb, bývalý ministr obrany Liam Fox, ministr spravedlnosti Michael Gove a ministryně pro energetiku Andrea Leadsomová.

Související téma:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Právě Gove byl po Johnsonově boku nejvýraznějším zastáncem brexitu. Dosud však prohlašoval, že nemá ambice stát se premiérem. Ve čtvrtek ovšem oznámil, že si to rozmyslel, protože shledal, že by Johnson tím pravým šéfem vlády nebyl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám