Hlavní obsah

Británie nechce zvedat padací most a izolovat se, prohlásil Johnson

Londýn

Bývalý londýnský starosta Boris Johnson, který vedl kampaň za odchod Británie z EU, dal v pátečním projevu najevo, že by se Británie neměla obracet k Evropě zády a izolovat se.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Boris Johnson byl při odjezdu ze svého domu vystaven bučeníVideo: Reuters

 
Článek

Johnson na začátku svého vystoupení řekl, že Spojené království nechce „zvedat padací most“ a vstoupit do izolace.

„Lidé se (v referendu) vyslovili pro demokracii v Británii i v Evropě,” konstatoval. Spojené království podle něj nemá zájem, aby se stalo součástí systému federální vlády s centrem v Bruselu. Britové v hlasování rozhodli o tom, že převezmou kontrolu nad svou zemí zpět od EU, jejíž systém je „příliš neprůhledný”.

Foto: Reuters

Boris Johnson

„Británie teď může nalézt své místo v Evropě, které přísluší páté nejsilnější ekonomice. Země má nyní skvělou možnost schvalovat zákony a rozhodovat o daních v souladu s vlastními potřebami,” prohlásil.

Boris Johnson před kancelářemi kampaně pro opuštění EU prohlásil, že chce vyzvat ty, kdo by si zahrávali s politikou imigrace.

I on naznačil, že za odchodem je otázka imigrace, když řekl, že „chce vyzvat ty, kdo by si zahrávali s politikou imigrace”. Dodal, že Británie zůstane velkou evropskou mocností.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledky referenda jednotlivých zemí o odchodu z EU

Zřetelně se tím snažil uklidnit ty, kdo jsou nespokojení s výsledkem referenda. Cestou z domu do kanceláře ale musel čelit bučení a nadávkám.

Johnson zároveň varoval před unáhlenými kroky a uspěchaným odchodem.

Špičky EU ale ve společném prohlášení uvedly, že rozhovory o konkrétní podobě odchodu Británie z EU začnou co nejdřív. Čekají, že Londýn zformuluje návrhy na podobu dalšího vztahu s EU, která bude vyvážená a v zájmu obou stran. [celá zpráva]

Johnson také ocenil premiéra Davida Camerona, který odstupuje, ale nevyjádřil se, zda se ho pokusí nahradit v čele toryů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám