Hlavní obsah

Vraždu premiéra Palmeho údajně zosnovala Jugoslávie

Právo, vpl

Za dosud neobjasněným atentátem na švédského premiéra Olofa Palmeho, jejž 28. února 1986 krátce před půlnocí smrtelně zranil střelec výstřelem ze 30 centimetrů do zad při návratu z kina v centru Stockholmu, stála někdejší jugoslávská tajná služba UDBA.

Foto: Profimedia.cz

Olaf Palme

Článek

Mimořádně oblíbeného a na mezinárodní scéně uznávaného politika zastřelil podle německého týdeníku Focus revolverem Smith and Wesson nájemný vrah s cílem svést zločin na ustašovce – chorvatské exulanty ve Švédsku. Akce měla zdiskreditovat především Nikolu Stedula, hlavu chorvatské emigrace v západní Evropě.

O spiknutí informoval německou a britskou zpravodajskou službu Vinko Sindičič (67), příslušník UBDA zasvěcený do operace. Palmeho zabil nájemný vrah, dnes 65letý Ivo D. Tehdy žil v Hamburku, dnes pracuje pro bezpečnostní službu v chorvatském Záhřebu.

Vrah čekal před kinem

Zbraň propašovala jugoslávská špionáž do Švédska na jedné lodi a agenti sledovali Palmeho. Tým operativců zjistil, že rád chodí bez ochranky. V den D pak vysadil vraha do blízkosti stockholmského kina Grand. Jako poslední sdělení ho informoval, že Palme si oblékl černý kabát a tmavou kožešinovou čepici a jeho manželka Lisbet hnědý kožený kabát.

„Sindičič, který hovoří pěti jazyky, bývá dáván do souvislosti s nejméně deseti vraždami politických odpůrců, mimo jiné s atentátem na exilového politika Bruna Busiče, jejž zabilo v Paříži v roce 1978 pět kulek. Za jeden pokus o vraždu ve Skotsku, kterou razantně popíral, si odseděl deset let za mřížemi,“ upozornil Focus.

Kariéru začal Sindič v polovině 60. let v tehdejším Západním Berlíně, kam ho UDBA nasadila na jednoho vlivného chorvatského lékaře. Na přelomu let 2007– 2008 se obrátil na německou kontrarozvědku – Spolkový úřad na ochranu ústavy. „Bojím se o život,“ řekl prý.

Bělehrad to odmítá

Německé úřady informovaly švédské kolegy o Sindičičově výpovědi už v prosinci 2008. Teprve po osmi měsících, kdy Ivo D. zmizel ze Spolkové republiky do Bělehradu a pak do Záhřebu, chtěly vědět, kde se tento muž zdržuje.

Informace Focusu popřel Božo Spačič, bývalý šéf odboru pro zahraniční operace UDBA. „Jugoslávská tajná služba nikdy nespolupracovala s nájemným vrahem pod jménem Ivo D.,“ prohlásil.

Motiv atentátu na Palmeho dodnes halí rouška tajemství. Recidivista a drobný zlodějíček Christer Pettersson, jejž v roce 1989 odsoudil švédský soud první instance, uspěl s odvoláním a dočkal se osvobození. Zemřel v roce 2004.

Reklama

Výběr článků

Načítám