Hlavní obsah

Většina Francouzů souzní s názory generálů hrozících pučem kvůli islamistům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Většina Francouzů se ztotožňuje s postojem penzionovaných generálů, kteří v otevřeném dopise pohrozili prezidentovi a vládě vojenským pučem, pokud nezatočí s islamisty. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, jehož závěry minulý týden zveřejnila agentura Harris Interactive.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na Paříž ze střechy katedrály Notre Dame.

Článek

Dvě desítky francouzských generálů ve výslužbě, desítky dalších důstojníků a stovky řadových vojáků v dubnu podepsaly otevřený dopis prezidentovi a vládě. Vymezují se v něm proti islamismu, který podle nich tříští francouzskou společnost, a hrozí, že v případě nečinnosti zasáhnou jejich „aktivní kamarádi“.

Dvacet vysloužilých generálů hrozí Macronovi pučem, pokud nezatočí s islamisty

Evropa

S nejtřaskavějším bodem otevřeného dopisu, tedy pohrůžkou zásahu armády do vnitrostátního dění bez souhlasu a vědomí politické reprezentace (vojenského puče), souhlasí podle Harris Interactive 49 % oslovených Francouzů.

Souhlas s ostatními částmi dopisu, za nějž hrozí francouzská vláda generálům přísným potrestáním, je ještě markantnější. S tvrzením, že ústava a zákony, garantující rovnost před spravedlností a svobodu vyznání, už na některých částech území Francie (zejména v ghettech) neplatí, souhlasí 86 % oslovených Francouzů. Téměř stejně silná většina (84 %) má pocit, že kvůli islamistům v zemi galského kohouta narůstá násilí.

Roztříštěná společnost

S další tezí, že takzvaný antirasismus vede v konečném důsledku k nenávisti mezi jednotlivými etnickými a náboženskými skupinami, vyslovilo souhlas 74 % oslovených. Podobně s tezí, že islamismus rozděluje a tříští francouzskou společnost, souhlasí 73 % respondentů.

S kritikou ze zmiňovaného dopisu, že na demonstranty ve žlutých vestách si policie troufne, zatímco z dalších má obavy, se ztotožňuje 62 % Francouzů.

Agentura Harris Interactiv se ve svém průzkumu dotazovala vzorku 1613 Francouzů starších osmnácti let různého věku.

Reklama

Výběr článků

Načítám