Hlavní obsah

Mrtví po záplavách v Německu jsou hlavně ve sklepích

Aktualizováno

Počty obětí německých záplav se budou dramaticky zvyšovat, oznámil v pátek ministr vnitra spolkové země Porýní-Falc Roger Lewentz (SPD). Jak začíná postupně opadat voda nebo se odčerpávají zaplavené sklepy, objevují se podle jeho slov další a další mrtvá těla.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Počet obětí povodní v Německu stoupáVideo: Reuters

 
Článek

Poslední statistiky hovoří o tom, že ve spolkové zemi Porýní-Falc je 60 mrtvých, Severní Porýní-Vestfálsko ohlásilo zatím 43 obětí. Další stovky lidí se pohřešují, píše deník Bild.

„Je to katastrofa a je to drama. Hasiči a záchranáři poté, co se vyčerpá voda ze zaplavených sklepů, objevují mrtvé. Není to neobvyklá situace a neustále se to opakuje. Jaká bude konečná bilance, to zatím není schopen nikdo říct,“ řekl Lewentz deníku Bild.

Bouře v Německu mají už přes 100 obětí

Zahraniční

Co dělali lidé ve sklepích, není v tuto chvíli jasné. Buď tam hledali úkryt, nebo, a k tomu se přiklánějí hasiči, se byli podívat, jak to vypadá se zatopením domu, popřípadě se snažili nějak odčerpávat vodu a zastihla je přílivová vlna.

FOTO: Tragické následky záplav v Německu

Evropa

Všichni z postižených oblastí popisují, že mnohde nebyli schopni ani obyvatele včas varovat, natož evakuovat, a přišla povodňová vlna.

Foto: Alexander Franz, Reuters

Policie na zničené silnici v obci Erftstadt

To potvrzuje například Frank Rock (CDU), šéf okresu Rhein-Erft v Severním Porýní-Vestfálsku. Přílivová vlna přišla podle jeho slov velmi rychle. Do deseti minut byly domy pod vodou.

„Sotva jsme měli čas lidi varovat, natož je evakuovat. Je to katastrofa, kterou jsme tu nikdy neměli,“ řekl Rock. V Erftstadtu jsou v zemi obrovské díry a některé domy se zhroutily.

Na druhou stranu někteří lidé si zřejmě možnou katastrofu neuvědomovali. Hodně jich během přívalů vody vyšlo do ulic, další se snažili silný proud překonat v autě. Objevilo se například video muže, který rozvodněný tok sjíždí ulicemi města na růžovém nafukovacím kruhu a situaci si natáčí.

Německo pod dešťovou poklicí. Lijáky jen tak neustanou

Evropa

Ve městě Sinzig v okrese Ahrweiler, který patří k nejpostiženějším ve spolkové zemi Porýní-Falc, zahynulo ve čtvrtek v noci při povodních 12 osob se zdravotním postižením. Lidé žili v pečovatelském domě.

„Měli jsme tam noční službu, ale ve vedlejším domě. Mělo se začít s evakuací, ale přišla přílivová vlna,“ popsal šéf zařízení Stefan Möller. Podle informací deníku Bild jsou všechny oběti lidé s těžkým postižením.

Reklama

Výběr článků

Načítám