Hlavní obsah

Bouře v Německu mají už přes 100 obětí

Aktualizováno

Německé úřady zaznamenaly už více než sto obětí katastrofálních záplav, které ve čtvrtek zasáhly hned několik spolkových zemí. Země Porýní-Falc aktualizovala počet na 60. Severní Porýní-Vestfálsko ohlásilo 43 mrtvých. Bilance ale bude téměř jistě daleko tragičtější. Nepřízeň počasí trvá a stovky lidí se stále pohřešují. Jen v okrese Bad Neuenahr-Ahrweiler ve spolkové zemi Porýní-Falc záchranáři pátrají po víc než tisícovce nezvěstných, uvedla místní policie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Silné záplavy proměnily v Německu ulice v řekuVideo: Reuters

 
Článek

„Panují obavy, že obětí bude ještě více,” informoval v pátek podle agentury DPA mluvčí policejního prezidia v Koblenzi.

Není jasné, zda část z těch, co jsou pohřešovaní, není například na dovolených. Do mnoha oblastí není možné se dostat a mobilní signál na některých místech nefunguje.

Zaplavené kamiony ve městě Erftstadt.

Obětí rychle přibývá. V Porýní-Falci vzrostl jejich počet na 60, ještě ve čtvrtek večer úřady informovaly „jen” o 28 obětech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Obyvatele zachraňoval vrtulník ze střech, když záplavy odřízly západní Německo od světaVideo: Reuters

Německo pod dešťovou poklicí. Lijáky jen tak neustanou

Evropa

V městečku Erftstadt jihozápadně od Kolína nad Rýnem se částečně nebo zcela zřítila řada domů. Z mnoha z nich se podle místních úřadů ozývá volání o pomoc. K zaplaveným stavbám se ale záchranáři nyní dostanou jen ve člunech.

Foto: Schmitt Sebastian, ČTK

Záplavy v Německu. Na snímku obec Kordel

Český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka uvedl, že českou ambasádu v Německu zatím nekontaktovali žádní Češi, kteří by se kvůli záplavám na západě země dostali do potíží. České velvyslanectví rovněž nezaznamenalo žádné případy českých rodin, které se nemohou se svými příbuznými na západě Německa spojit.

„Zatím nemám žádné poznatky, že by se na náš úřad hlásili krajané. A ani z generálních konzulátů v Düsseldorfu a Mnichově nepřišla žádná informace,” uvedl Kafka.

Velvyslanec připomněl, že český premiér Andrej Babiš kvůli záplavám napsal kancléřce Angele Merkelové. „Ale zatím o žádnou pomoc nepožádala ani německá strana, ani krajané,” řekl. „Dostávám ale spoustu soukromých dotazů z České republiky, které vyjadřují soustrast,” dodal.

Záplavy trápí i Belgii a Nizozemsko

Počet obětí bouřek v Belgii vzrostl nejméně na 14, což je o dva více než před několika hodinami a o pět více než ve čtvrtek. Vyplývá to podle agentury DPA z dnešní aktualizované bilance.

Celkový počet obětí mohutných bouřek doprovázených záplavami tak v západní Evropě dosáhl nejméně 117 lidí.

Úřady vyzvaly obyvatele Lutychu, aby se evakuovali, pokud žijí v blízkosti řeky Mázy, jejíž hladina stále stoupá. Z téhož důvodu má své domovy opustit i 10 tisíc lidí v nizozemském Maastrichtu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Belgii postihly rozsáhlé záplavyVideo: Reuters

Víc obětí než nynější povodně si v západní Evropě za 25 let vyžádala jen zemětřesení v Itálii (2009 a 2016) a v Řecku (1999) a dva orkány (1999).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám