Hlavní obsah

Ve Francii žádají tvrdší trest pro českého řidiče, v jehož kamiónu byli migranti

Douai

Soud v severofrancouzském městě Douai se ve středu začal zabývat odvoláním českého řidiče kamionu, který byl na konci září odsouzen k 18 měsícům vězení za pašování migrantů. Prokurátor navrhl trest pro Jiřího Sagana zvýšit z 18 měsíců na dva roky, sdělil obhájce Ladislav Drha. Rozsudek by podle něj měl být vyhlášen 31. ledna.

Foto: Profimedia.cz

Kamiony jedoucí do přístavu v Calais

Článek

Francouzská justice Sagana potrestala za pašování migrantů poté, co se začátkem července v jeho kamionu po cestě z přístavu Calais do Anglie našlo 15 Iráčanů. Řidič od začátku tvrdí, že o migrantech v chladicím boxu kamionu nevěděl. Běženci mu prý do návěsu vlezli, když spal.

Podle francouzských zákonů je ale jedno, jestli řidič o migrantech věděl, či nikoliv. Jeho povinností je vozidlo zabezpečit a v případě, že má nějaké podezření, má kontaktovat policii.

Soud Saganovi kromě trestu odnětí svobody vyměřil také dvouletý zákaz vstupu na území Francie. U odvolacího soudu požaduje obžaloba zákaz vstupu na čtyři roky.

Advokát Drha uvedl, že středeční jednání trvalo skoro dvě hodiny, ačkoli byla plánovaná délka pouze 45 minut. Sagana zde kromě něj zastupovali i dva jeho francouzští kolegové. „Jednání bylo poměrně náročné, protože soudkyně kladla klientovi otázky prakticky na všechno a byla velmi detailní. Bylo znát, že byla vůči panu Saganovi velice přísná. Takže jsme na to reagovali a i naše obhajoba byla velice zevrubná,” napsal ve vyjádření Drha.

Do odvolacího verdiktu český řidič zůstane za mřížemi, kde pobývá od začátku trestního stíhání, tedy již půl roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám