Hlavní obsah

V táboře na řeckém ostrově Chios se vzbouřili migranti

V přeplněném uprchlickém táboře Vial na řeckém ostrově Chios propukly v noci na neděli nepokoje. Převážně mladí běženci se vrhli na policisty s kameny, zapálili jídelnu a několik stanů. Během útoků bylo poškozeno i několik automobilů, píše agentura DPA. Migranti obvinili úřady, že se nepostaraly o 47letou ženu, která zemřela na infekci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nemocnice na ostrově popřela zprávy, že žena podlehla nákaze novým typem koronaviru Sars-CoV-2. Řecká policie musela použít slzný plyn, aby dostala situaci pod kontrolu.

V přeplněných táborech na řeckých ostrovech Lesbos, Chios, Samos, Kos a Leros žije kolem 39 tisíc lidí, ačkoliv kapacity jsou určené pro zlomek běženců. Pro srovnání, v dubnu loňského roku jich bylo kolem 14 tisíc. Denně se v táborech odehrávají potyčky a roste napětí.  V největším táboře Moria na ostrově Lesbos žije na 19 tisíc uprchlíků, ačkoliv kapacita zařízení je jen 2840 lidí.

Vláda převáží běžence na pevninu, v prvním čtvrtletí přesunula kolem 10 tisíc migrantů. Očekává se, že v následujících týdnech budou převozy pokračovat, ostrovy by mělo opustit kolem 2400 převážně starších a nemocných lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám