Hlavní obsah

V Polsku zemřelo s covidem rekordních 548 infikovaných

Právo, Pavol Minari

Za uplynulých 24 hodin zemřelo v Polsku v souvislosti s koronavirem 548 lidí, což je denní rekord. Dosud nejvíce úmrtí od počátku pandemie země evidovala 6. listopadu, kdy zemřelo 445 osob. Celkově zemřelo s covidem-19 již 10 045 nakažených. V Polsku se nakazilo již 700 tisíc lidí.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Skutečný počet nakažených koronavirem v Polsku je podstatně vyšší než ten, který uvádějí oficiální statistiky ministerstva zdravotnictví,” přiznal pro TVN24 Andrzej Horban, hlavní poradce premiéra Mateusze Morawieckeho pro boj s pandemií.

V současné době se v Polsku testuje na onemocnění covid-19 v průměru od 47 do 60 tisíc lidí, z tohoto počtu bývá pozitivních okolo 25 tisíc. „Tento počet je ale potřeba vynásobit pěti, což znamená, že denně u nás přibude na 125 tisíc nových nakažených. Za měsíc jsou to tedy čtyři miliony a za čtyři měsíce, tedy do té doby, než by do Polska měla dorazit vakcína proti covid-19, to zřejmě bude 16 milionu infikovaných z celkových 38,5 milionu obyvatel,” uvedl Horban.

Vytížení lůžek? V Polsku ho kontroluje armáda

Zahraniční

„Při současném tempu šíření koronaviru v Polsku nejsem optimistický v tom, že nás vakcína zachrání. Zásadní je, aby se dodržovala příslušná opatření,” dodal Horban.

„Přiznáním reálného stavu boje s koronavirem vylil Polákům na hlavu kbelík se studenou vodou,” reagoval na Horbanova slova portál onet.pl, který stejně jako další nezávislá média upozorňuje na to, že se vláda dlouhodobě na boj s koronavirem dívá růžovými brýlemi.

S nikým se nestýkejte a nikam nechoďte, nabádá kancléř. Rakousko zavádí přísnou uzávěru

Koronavirus

„Už dávno jsem tvrdil a nejen já, to, s čím nyní přišel A. Horban, tedy že každý údaj o pozitivně testovaných v Polsku je třeba vzhledem k nízkému počtu testovaných vynásobit pěti,” uvedl pro portál wp.pl přednosta Infekční kliniky ve Vratislavi Krzystof Simon. Dodal, že když bylo v Polsku 500 nakažených, tvrdil, že ve skutečnosti jich bylo 2500.

„V té době mě tehdejší ministr zdravotnictví Lukasz Szumowski osočoval z toho, kde jsem tento údaj zjistil. To znamená, že jestli se současný přírůstek pozitivně testovaných lidí pohybuje kolem 20 - 25 tisíc osob, za měsíc jejich počet vzrostl o tři miliony a mnohonásobně překračuje oficiální údaje,” dodal.

Reklama

Související články

Pedofilní šoky podlamují polský klér

Více než rok poté, co Charles Scicluna, vatikánský prokurátor pro sexuální zločiny, zamířil do Polska kvůli sexuálnímu zneužívání dětí kněžími, se začínají dít...

Výběr článků

Načítám