Hlavní obsah

V nouzi poznáš přítele. Kulhánek na Slovensku ocenil solidaritu sousedů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Nový český ministr zahraničí Jakub Kulhánek vysoce ocenil podporu ze strany Slovenské republiky ve sporu Česka s Ruskou federací v případě výbuchu ve Vrběticích. „Slovenská reakce byla velmi komplexní. K tomu řeknu jediné: v nouzi poznáš přítele,“ řekl šéf české diplomacie na tiskové konferenci v Bratislavě.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zahraničí České republiky Jakub Kulhánek

Článek

Podle Kulhánka se právě v takovýchto chvílích pozná, kdo má jaké spojence a přátele. „Jsem rád, že Česká republika má Slovensko jako takto významného a zásadového spojence,“ dodal šéf české diplomacie.

Slovenský ministr zahraničních věcí Ivan Korčok při této příležitosti potvrdil, že Rusko v reakci na slovenský postoj vyhostilo tři slovenské diplomaty.

Premiéři V4 vyjádřili solidaritu s Českem

Evropa

„Je to reciproční krok ruské strany, který beru na vědomí. Zároveň chci ubezpečit, že slovenští diplomaté působí striktně v souladu s mezinárodními normami a vídeňskou úmluvou o diplomatických stycích. Přeji si, aby naše vztahy s Ruskou federací byly založeny na vzájemném respektu a na snaze o partnerskou spolupráci,“ uvedl Korčok.

Akt solidarity: Slovensko vyhostí tři ruské diplomaty

Evropa

Na Slovensko se těšil

Kulhánek zdůraznil, že na první zahraniční cestu na Slovensko se těšil. „Cesta na Slovensko byla logickou volbou. Zdůrazňovat, že naše vztahy jsou nadstandardní, není potřeba. Projevuje se to na naší každodenní spolupráci, ale především v běžných mezilidských vztazích,“ zdůraznil Kulhánek.

Oba ministři zahraničí věří, že zlepšující se pandemická situace brzy umožní cestování mezi Českou republikou a Slovenskou bez omezení. „Ve vteřině, jak to bude možné a zodpovědné, tak Češi a Slováci budou cestovat přes hranice tak, jak jsme tomu byli zvyklí před pandemií,“ přislíbil Korčok. „Pokud by evropský covid pas nefungoval, musíme mít nějaké alternativy. Moc bych si přál, abychom se Slovenskem nastavili ty podmínky co nejlépe, aby občané mohli cestovat, ale aby mohli zároveň cestovat bezpečně,“ dodal Kulhánek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám