Hlavní obsah

V Německu dostal muž západonilskou horečku od komára. Může za to změna klimatu

Berlín

Německo hlásí první případ onemocnění západonilskou horečkou po štípnutí infikovaným komárem na svém území. Dosud se všichni, kteří onemocněli touto chorobou, nakazili během exotických cest nebo prostřednictvím kontaktu s nemocnými zvířaty, píše agentura DPA.

Foto: Profimedia.cz

Virus západonilské horečky u nás přenáší hlavně komár pisklavý (Culex pipiens).

Článek

Virem se nakazil sedmdesátiletý muž ze Saska. Choroba měla u něj těžký průběh a kvůli zánětu mozku se léčil v nemocnici v Lipsku. Onemocnění přestál, v současné době je už zdravý.

Virus západonilské horečky byl poprvé prokázán v roce 1937 v Ugandě. Mezitím se rozšířil do rozsáhlých částí Afriky a Asie, v 90. letech i do Spojených států. Jeho nositeli jsou hlavně ptáci a také komáři, kteří se nakazí jejich infikovanou krví.

Změna klimatu

Odborníci tvrdí, že nákaza souvisí se změnami klimatu. Případ v Německu označili za přelomový.

V posledních letech se virus, který byl dříve obvyklý zejména v tropických oblastech, šíří stále více na sever. Loni se nakazily stovky lidí v Řecku, Itálii i v balkánských státech.

Foto: Profimedia.cz

Virus západonilské horečky

Na jižní Moravě zemřela vloni v srpnu na západonilskou horečku dvaasedmdesátiletá žena. Seniorka nebyla v zahraničí a prokazatelně se musela nakazit na území Česka. Druhým nemocným byl muž, který si nákazu přivezl z Řecka.

Za posledních více než deset let byly v Česku zaznamenány čtyři případy onemocnění.

Inkubační doba onemocnění se pohybuje od tří do 14 dnů. Až 80 procent nakažených vůbec nezaznamená žádné příznaky, pětina nemocných pociťuje symptomy připomínající chřipku. Asi v jednom procentu případů může mít nemoc závažný průběh, riziko hrozí zejména dětem, starším osobám a lidem s oslabeným imunitním systémem. Virus může způsobit encefalitidu či meningitidu a pacientům hrozí i smrt.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám