Hlavní obsah

V Minsku spáchal sebevraždu mladík obviněný z účasti na nepokojích, uvedla lidskoprávní organizace

V Minsku spáchal sebevraždu sedmnáctiletý chlapec, kterého vyšetřovaly běloruské bezpečnostní složky kvůli účasti na loňských protivládních protestech. Informovala o tom ve středu nevládní organizace na ochranu lidských práv Vjasna 96. Mladík ve vzkazu na rozloučenou uvedl, že nemohl vydržet tlak, který na něj vyvíjeli vyšetřovatelé.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko

Článek

Dzmitryj Stachouski podle organizace skočil z šestnáctipatrové budovy po úterním výslechu na policii kvůli účasti na demonstracích po loňských prezidentských volbách, v nichž podle oficiálních výsledků opět zvítězil autoritářský prezident Alexandr Lukašenko.

"Pokud tohle čtete, znamená to, že nejsem mezi živými. Na vině je vyšetřovací výbor... Kdyby nepokračovali ve vyvíjení morálního tlaku na mě, myslím, že bych se nerozhodl k takovému hroznému činu, jako je sebevražda. Ale docházely mi síly," napsal mladík ve svém příspěvku na sociální síti VKontakte, který ve své zprávě zveřejnila Vjasna 96. Ta zároveň podotkla, že Stachouski na síti vystupoval pod jiným jménem.

Běloruská opozice plánuje novou vlnu protestů

Zahraniční

Stachouski byl podle organizace sirotek, který žil na ubytovně v běloruské metropoli. Na jeho účast na protestech údajně poukázali právě zaměstnanci tohoto ubytovacího zařízení. Policie ho následně obvinila z účasti na "masových nepokojích". "Chlapec byl pronásledován za účast na protestech. To je devastující. Lukašenko terorizuje zemi, máme více a více obětí. Státní teror musí přestat," reagovala na svém twitterovém účtu přední běloruská opoziční politička Svjatlana Cichanouská, která žije v litevském exilu.

Podle televize Belsat byl Stachouski o rok starší, než uvedla Vjasna 96. Běloruský vyšetřovací výbor, jenž se zabývá závažnými zločiny, jeho smrt odmítl komentovat. Zveřejnil ale prohlášení, ve kterém uvádí, že se našlo tělo osmnáctiletého obyvatele Minsku, podotkla agentura Reuters.

Běloruské letadlo kroužilo dvě hodiny ve vzduchu, do EU se nedostalo

Zahraniční

Režim Alexandra Lukašenka, který vede zemi tvrdou rukou od roku 1994, proti povolebním masovým demonstracím tvrdě zasáhl. Bezpečnostní složky zatkly desetitisíce lidí. Ochránci lidských práv hovořili o hromadném zatýkání, zastrašování a mučení protestujících. Opozice a také některé západní země označují oznámený výsledek voleb za zmanipulovaný. Lukašenko volební podvody odmítá a z podpory protestů viní Západ.

Běloruští disidenti v exilu se začínají bát

Evropa

V neděli běloruské úřady s pomocí stíhačky přinutily v Minsku přistát letadlo společnosti Ryanair, které mířilo z Atén do Vilniusu. Poté zatkly opozičního novináře Ramana Prataseviče a jeho partnerku, kteří byli na palubě. Ve vlasti opozičníkovi podle ruských médií hrozí 15 let vězení za pořádání masových nepokojů. Západní země incident odsoudily jako pirátství a žádají propuštění žurnalisty. Prezidenti a premiéři Evropské unie se v pondělí shodli na přijetí cílených sankcí vůči Minsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám