Hlavní obsah

Běloruské letadlo kroužilo dvě hodiny ve vzduchu, do EU se nedostalo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk

Lídři Evropské unie v pondělí rozhodli o zákazu přeletů a přistání běloruských aerolinek Belavia na svém území. Dopady uzavření vzdušného prostoru bylo možné vidět hned ve středu po poledni na záběrech letového radaru. Letadlo mířící z Minsku do Barcelony kroužilo přes dvě hodiny nad běloruským územím, až se otočilo a přistálo zpět tam, kde vzlétlo.

Radar letu Minsk - Barcelona Video: Flightradar24, Novinky

 
Článek

Let B2869 společnosti Belavia vzlétl z minského letiště ve 13:29 tamního času (12:29 SEČ) a vyrazil směrem k Polsku.

Těsně u hranic, nad městem Kobryn, se letadlo otočilo a začalo kroužit. Pilot takto manévroval skoro dvě hodiny, načež si lidé sledující radar začali klást otázku, co se to děje.

Podle polského webu Pasazer panovaly právní pochybnosti o sankcích, které Evropská unie uvalila na Bělorusko. Lídři sedmadvacítky se v pondělí dohodli na tom, že zakážou běloruským aerolinkám Belavia tranzit a přistání na unijním území.

Jak ukazují záběry z letového radaru FlightRadar24, posádka se nakonec asi po dvou hodinách rozhodla definitivně letoun otočit zpět na Minsk. Na letišti podle dostupných údajů přistál ve 15:46 tamního času (14:46 SEČ).

Zachraňte ho, tam ho zabijí, žádají o pomoc Pratasevičovi rodiče

Evropa

Důvodem uzavření se běloruským letounům je chování tamního autoritativního režimu, který v neděli pomocí stíhačky přiměl letoun Ryanairu na trase z Řecka do Litvy nouzově přistát v Minsku, aby mohl zatknout novináře a opozičního aktivistu Ramana Prataseviče.

Většina západních leteckých společností již uvedla, že se bude běloruskému vzdušnému prostoru vyhýbat.

Reklama

Výběr článků

Načítám