Hlavní obsah

Běloruští disidenti v exilu se začínají bát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vilnius/Varšava

Bezprecedentní donucení letadla Ryanairu na lince z Atén do Vilniusu přistát v Minsku, kde byl posléze zadržen opoziční novinář Raman Pratasevič, vyvolalo strach mezi běloruskými disidenty v emigraci. Uvědomili si, že ani v zahraničí nemusejí být v bezpečí.

Foto: Mindaugas Kulbis, ČTK/AP

Svjatlana Cichanouská

Článek

Svjatlana Cichanouská, která se v loňských prezidentských volbách postavila diktátorovi Alexandrovi Lukašenkovi, letěla stejnou linkou jako Pratasevič o týden dříve. Časopisu Time řekla, že zadržení Prataseviče změnilo její pohled na bezpečnost. „Nenapadlo by nás, že tento režim udělá takový čin. Že ohrozí životy stovek cestujících, aby unesl jednu osobu,“ řekla Cichanouská.

„Nikdy jsme ani nemysleli na svou bezpečnost. Byli jsme si zcela jistí, že jsme v bezpečí,“ uvedla Cichanouská z Vilniusu. Má proč se obávat, sama je na stejné černé listině běloruské tajné služby, která se stále nazývá KGB, jako Pratasevič.

Ještě předtím na tiskové konferenci uvedla: „Přesně před týdnem jsem letěla stejným letem z Atén. Mohla bych být právě teď na Ramanově místě. Odteď nikdo, kdo letí přes Bělorusko, nemá garantovanou základní bezpečnost.“

Agentura Bloomberg uvádí, že po odchodu do exilu je Cichanouvská opatrná, snaží se na sebe neupozorňovat, s novináři se nikdy nesetkává doma a vždy má zajištěnou bezpečnost.

„Poslední noc jsem nespal, protože jsem byl tak nervózní,“ řekl den po únosu poradce Cichanouské Franak Viačorka. „Nikdo se už necítí bezpečně. Oni nepřestanou,“ dodal.

Pratasevičův kolega dostává výhrůžky smrtí

Ohrožený se cítí další spoluzakladatel blogu Nexta, na němž Pratasevič působil, Scjapan Pucila. Cítí se jako příští na řadě. „Už dřív jsem dostával výhrůžky a teď to zesílilo. Píšou mi, že jsem další v řadě, že nás neunesou a nezavlečou do Běloruska, ale zastřelí ve Varšavě. Píšou taky, že naše kancelář exploduje. Proto jsme velmi opatrní,” vypověděl Pucila.

Přesto nemíní Nextu zavřít: „Je to otázka našeho života, protože chceme žít ve svobodné nezávislé zemi.“ Už v prosinci ale řekl, že stovky Bělorusů riskují svobodu, když jim předávají obrázky. „Posílat tyto informace je pro ně velmi nebezpečné. Ale jejich vůle sdílet informace je větší,“ řekl. Kanál zveřejňoval mimo jiné záběry z policejního násilí a následků bití.

Foto: Jakub Stezycki, Reuters

Scjapan Pucila u kanceláře Nexty

Bělorusko v současnosti zesílilo tlak na opoziční média. Minulý týden finanční policie prohledala sídlo největšího nezávislého média v zemi, serveru Tut.by. Jeho stránky jsou už několik dní nepřístupné.

Cichanouská k situaci ve své vlasti dodala: „Lidé tam čelí únosům na ulici každý den. Tisíce lidí jsou ve vězení. Situace v Bělorusku se zhoršuje.“ V úterý v Mogilevu odsoudili skupinu pěti aktivistů v čele s křesťanskodemokratickým politikem Pavlem Severinecem.

Varování opozici

„Je to varování Cichanouské,“ řekl tajemník ruského senátního výboru pro zahraniční vztahy Vladimir Džabarov. Dodal, že novinář „byl v zahraničí a dál kritizoval svou rodnou zemi“.

„Je tu iluze, že žijete na území EU pod ochranou evropské policie a vše vypadá OK,“ dodal Putinův kritik Vladimir Milov, který žije také ve Vilniusu, jenž je jen tři hodiny cesty od hranic s Běloruskem. „Mám před sebou cestu do Švédska a nyní přemýšlím o tom, že bych si měl vybrat aerolinky, které nepoletí přes Kaliningrad,“ upozornil.

Litevští představitelé už požádali o další peníze na ochranu běloruských disidentů v zemi. Opoziční aktivisté by měli být hodně opatrní, protože přestavují „pohyblivé cíle“ pro KGB, varoval předseda zahraničního výboru litevského parlamentu Zygimantas Pavilionis. Polsko, kde je jich také hodně, je varovalo, aby byli opatrní.

Reklama

Výběr článků

Načítám