Hlavní obsah

V migračním táboře na řeckém ostrově Samos opět hořelo

V uprchlickém táboře Vathy na řeckém ostrově Samos v neděli večer hořelo. Hasiči naštěstí dostali plameny rychle pod kontrolu, proto tábor nelehl popelem, jak se to stalo na ostrově Lesbos, píše agentura DPA. Nikdo nebyl vážně zraněn, pouze se několik lidí nadýchalo kouře, jeden byl z preventivních důvodů převezen do nemocnice.

Foto: Reuters

Hořící kontejnery v uprchlickém táboře

Článek

Hořet začalo v části tábora, který obývají nezletilí migranti, kteří dorazili do Řecka bez rodičů a příbuzných, píše DPA. Co bylo příčinou ohně, se vyšetřuje. Podle starosty Giorgose Stantzose shořely tři kontejnery.

Místní média spekulují, že oheň byl založen úmyslně. Už v úterý totiž poblíž tábora Vathy hořelo, tehdy se podařilo plameny také rychle uhasit.

V táboře žije na 4500 migrantů, ač jeho kapacita je asi 650 lidí. O víkendu se tam potvrdilo dalších 21 případů nákazy koronavirem.

Někteří řečtí politici po zničení tábora v Morii varovali před dalším zakládáním požárů, jimiž se podle nich migranti snaží vymoci přemístění na pevninu či do západní Evropy. Někteří z migrantů na Lesbu předminulý týden při protestu volali hesla jako Svoboda a Žádný tábor, někteří nesli cedule s nápisy „Nechceme jít zase do pekla, jako byla Moria“ nebo „Slyšíte nás, paní Merkelová?“. Mnozí by se totiž rádi dostali rovnou do Německa.

Reklama

Výběr článků

Načítám