Hlavní obsah

V KLDR popravili pět vysokých činitelů protileteckými střelami, tvrdí zpravodajci

Pchjongjang

V Severní Koreji popravili pět vysoce postavených představitelů bezpečnostních složek. Podle agentury AP o tom jihokorejské zákonodárce v pondělí informovala tamní zpravodajská služba. Poprava byla podle jihokorejských zdrojů vykonána protileteckou municí.

Foto: Kyodo, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

Pět vysoce postavených lidí bylo podle jihokorejských zpravodajců popraveno proto, že severokorejskému vůdci Kim Čong-unovi předali špatné informace. O co konkrétně se mělo jednat, tajná služba podle agentury AP neupřesnila.

Jednalo se nicméně o lidi spojené s někdejším ministrem státní bezpečnosti Kimem Won-hongem, jenž byl odvolán v lednu pro údajnou korupci a zneužívání moci.

Podobné čistky jsou v Severní Koreji běžné. [celá zpráva]

Tamní diktátoři si tímto způsobem upevňují moc a udržují obyvatelstvo i vysoké představitele režimu ve strachu. [celá zpráva]

Informace o popravách přichází v době, kdy Malajsijci vyšetřují vraždu Kim Čong-nama, bratra vůdce KLDR, který žil ve vyhnanství v čínské autonomní oblasti Macau a 13. února letošního roku se stal terčem atentátu v Kuala Lumpuru. [celá zpráva]

Panuje podezření, že Kim Čong-nama nechal zavraždit severokorejský diktátor, aby si tím pojistil moc.

Reklama

Výběr článků

Načítám