Hlavní obsah

V Budapešti se opět protestovalo proti vládě

V Budapešti pátým dnem pokračovaly demonstrace proti daňové politice vlády konzervativního premiéra Viktora Orbána. Výzvu bývalého opozičního lídra Pétera Márkiho-Zaye k sobotní protestní akci v centru metropole podle organizátorů vyslyšelo na 6000 lidí, informovala agentura APA.

Foto: Profimedia.cz

Sobotní demonstrace proti maďarské vládě v Budapešti.

Článek

Orbánovo ohlášení úsporných opatření přirovnal k projevu, který v roce 2006 pronesl někdejší socialistický expremiér Ferenc Gyurcsány a po kterém následovaly masové protesty. Gyurcsány tehdy na nahrávce, která se dostala na veřejnost, před svými spolustraníky prohlásil: „Lhali jsme od rána do večera”.

Márki-Zay řekl, že úsporná opatření, jako je nová úprava daňového zákona pro živnostníky, dopadnou především na obyčejné lidi. Pro ty, kteří po uplynulých 100 dnech stále věří lžím vládnoucí strany Fidesz, už není záchrany, řekl Márki-Zay. Během protestů, které již několik dní ochromují dopravu v centru metropole, demonstranti tentokrát zablokovali Markétin most (Margit híd) přes Dunaj.

Maďarsko vyhlásilo stav energetické nouze a zakázalo vývoz zdrojů energie

Evropa

Vláda zákon o změnách týkajících se paušální daně pro živnostníky a malé podnikatele předložila zákonodárcům v pondělí. Podle agentury MTI je cílem vlády omezit možnost paušálních plateb kvůli jejímu zneužívání. Mimo jiné chce kabinet zvýšit limit ročních příjmů, který daňového poplatníka opravňuje se do systému paušálních plateb přihlásit. Poplatníci v systému platí paušální měsíční daň 50 000 forintů (asi 3000 Kč).

Nacionalista Orbán čelí zatím nejtěžší výzvě od svého nástupu k moci v roce 2010, poznamenal Reuters. Inflace ve středoevropské zemi podle ní dosáhla nejvyšší úrovně za poslední dvě desetiletí, forint spadl na rekordně nízkou úroveň a fondy Evropské unie jsou kvůli sporu o demokratické standardy nejisté.

Reklama

Výběr článků

Načítám