Hlavní obsah

V Buči zůstalo velké množství nevybuchlé munice, hlásí Ukrajinci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záchranné složky hlásí, že v městě Buča zůstalo po odchodu ruské armády množství nevybuchlé munice, píše server deníku Ukrajinska pravda. Podobné je to i v dalších městech Kyjevské oblasti. Navzdory válečným zločinům, které se v Buči odehrály, bude Ukrajina s Ruskem pokračovat dál v jednáních, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Mrtvá těla v Buči odvážejí na hřbitovVideo: Reuters

 
Článek

„Pyrotechnici každý den čistí území, silnice, domy a objekty infrastruktury od munice, kterou okupanti zanechali po svém ústupu,“ píše Ukrajinska pravda.

Starosta Buče Anatolij Fedoruk žádá pracovníky veřejných služeb, lékaře a komunální pracovníky, aby se vrátili do města a začalo se s obnovou kritické infrastruktury města. Současně jsou potřeba lidé, aby se zajistily humanitární práce.

Hackeři odtajnili ruské „řezníky“ z Buče. Zveřejnili jména, pasy i hodnosti

Bezpečnost

„Budu mít velkou prosbu ke svým kolegům, zastupitelům města Buče. Potřebujeme se tento týden vrátit do města, abychom od pondělí mohli fungovat jako zastupitelstvo,“ vyzval starosta politiky.

Fedoruk doufá, že za týden a půl by mohli mít obyvatelé Buče plyn a elektřinu.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Ve městech v Kyjevské oblasti zůstává množství nevybuchlé munice.

Obyvatelé Buče ale zároveň starostovi vytýkají, že on sám na počátku března zmizel a objevil se až 1. dubna, tedy v době, kdy město ruská armáda opustila.

Deník New York Times zveřejnil satelitní záběry ukrajinské Buče před a po ruské invazi. Na záběrech jsou jasně vidět mrtvá těla v ulicích města už 19. března, tedy v době, kdy ruští okupanti měli město stále pod kontrolou.

Ukrajinský prezident Zelenskyj v úterý prohlásil, že nehledě na válečné zločiny, které podle Kyjeva ruské síly v Buči spáchaly, nemá Ukrajina jinou možnost než dál s Ruskem vyjednávat.

„Považujeme to za genocidu a jsme toho názoru, že (Rusové) musejí být za to všechno potrestáni. Ale i když máme tento postoj, musíme hledat možnosti setkání,“ řekl Zelenskyj.

Rusko se soustředí na přípravu útoku na východ Ukrajiny, uvedl ukrajinský štáb

Válka na Ukrajině

Zdůraznil, že hlavní otázka podle něj je, jak tvrdě budou ukrajinští zástupci hájit svoji pozici u jednacího stolu.

Podotkl, že mluvit právě o Buči s ruskou stranou bude složité. Moskva odmítla, že by za zabíjením civilistů v obcích v okolí Kyjeva stáli ruští vojáci.

Diplomatická jednání vedou ruští a ukrajinští zástupci již několik týdnů. Delegace obou zemí se několikrát setkaly osobně, rozhovory se konají také on-line.

Reklama

Výběr článků

Načítám