Hlavní obsah

V Británii mají první hospitalizované s omikronem, dvě dávky očkování nestačí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

V Británii už leží v nemocnicích osoby nakažené variantou koronaviru omikron, potvrdil v neděli stanici BBC ministr školství Nahim Zahawi. Na omikron připadá třetina nově nakažených v Londýně. Dodal, že dvě dávky vakcíny na ochranu před ním nestačí, a vyzval lidi, aby si nechali dát třetí, posilující.

Foto: May James, Reuters

Britové čekají na očkování.

Článek

Zahawi řekl BBC, že nová varianta představuje velkou ránu na cestě od pandemie k epidemii. Uvedl, že bude potřeba celonárodní snaha pokračovat „v závodu s omikronem“, co se týče očkování.

Na třetí dávku mají od pondělí v Británii nárok všichni lidé nad třicet let.

Hlavní zdravotnická poradkyně britského Úřadu zdravotní bezpečnosti Susan Hopkinsová řekla, že očekává nárůst hospitalizovaných s omikronem.

V Británii odhalili dva případy omikronu

Zahraniční

U těch, kteří jsou v nemocnicích s potvrzenou nákazou touto variantou, však zatím není známo, zda jsou tak hospitalizováni kvůli covidu nebo jiné nemoci.

Čeká se velká vlna nakažených

Hopkinsová dodala, že zatím není v Británii ani jeden případ smrtelné nákazy touto variantou.

Upozornila však, že varianta omikron byla v zemi detekována teprve před čtrnácti dny a že trvá dva týdny od projevení prvních příznaků, případně se vyvine závažný průběh nemoci.

Proto se podle ní dá očekávat, že bude přibývat lidí hospitalizovaných s touto variantou a že se objeví také úmrtí.

Omikron si v Británii bez restrikcí vyžádá nejméně 25 000 obětí, tvrdí vědci

Koronavirus

V sobotu bylo v Británii potvrzeno 1898 případů nákazy touto variantou, jak ale podotkla stanice BBC, skutečný počet bude mnohonásobně vyšší, protože ne všechny odebrané vzorky se sekvenují.

Hopkinsová vyzdvihla, že je nevyhnutelná velká vlna infekcí, i když zatím není jasné, jaký to bude mít dopad na nemocnice.

„Právě se na nás valí velká vlna. I když uvidíme jen poloviční nebezpečnost oproti té, co jsme viděli u delty, budeme čelit velkému počtu hospitalizovaných a případně i mrtvých,“ dodala.

Zpřísnění opatření se zatím neplánuje

Ministr školství Zahawi řekl, že i kdyby omikron měl méně vážný průběh než jiné varianty, kvůli jeho vyšší nakažlivosti „i malé procento velké populace dostane mnoho lidí do nemocnice“.

Foto: May James, Reuters

Sanitky před londýnskou nemocnicí

Stávající opatření proti koronaviru označil za postačující.

Na dotaz, zda by mohl zaručit, že po Novém roce zůstanou všechny školy otevřené, odpověděl, že udělá vše, aby tomu tak bylo, garanci však dát nemůže. Dodal, že se zatím neplánuje očkování žáků prvního stupně.

Británie a Francie hlásí komunitní přenos omikronu a zpřísnění opatření

Evropa

Vědci z Londýnské školy hygieny a tropické medicíny (LSHTM) varovali, že bude Británie čelit silné vlně nákazy omikronem, nezavedou-li se další omezení podle navrhovaného plánu B zveřejněného minulý týden.

Ten zahrnuje doporučení pracovat z domu, rozšířit povinnost nosit respirátory a zavedení covid pasů při vstupech do některých prostor. Poslanci by o návrhu měli hlasovat v úterý.

Rozvolněná Británie má plán B

Evropa

Lidé s nejméně dvěma dávkami očkování, kteří se dostanou do blízkosti nakaženého, si každý den po dobu týdne musí dělat rychlotest. Neočkovaní nebo ti, kdo budou mít příznaky či pozitivní test, mají jít na deset dnů do samoizolace.

Ředitel poskytovatelů národní zdravotní služby NHS Chris Hopson varoval, že zdravotníci jsou zatíženi více, než zvládají, a už nyní, ještě před vrcholem vlny způsobené omikronem, jsou zaměstnanější než dříve v tomto období.

Reklama

Výběr článků

Načítám