Hlavní obsah

Rozvolněná Británie má plán B

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Británie má pro případ dalšího rozsáhlého šíření koronaviru plán B, který počítá se zavedením řady restrikcí včetně nošení roušek, zavedení covidových certifikátů a práci z domova. Potvrdila to členka poradní vědecké rady vlády SAGE Anne Johnsonová. Vláda se ale zatím nerozhodla omezení zavádět, neboť by ekonomiku přišly až na 18 miliard liber.

Foto: Reuters

Očkování ve velšském Cwmbranu

Článek

O plánu B informoval server Politico, když ministerstvo financí varovalo premiéra Borise Johnsona, že by jeho zavedení na pět měsíců stálo britskou ekonomiku 11 až 18 miliard liber.

Mluvčí vlády řekl: „Víme, že následující měsíce budou obtížné, což je důvod proč jsme minulý měsíc vypracovali náš plán pro podzim a zimu. Plán B zajišťuje, že jsme připraveni, že bychom mohli jednat v případě potřeby, abychom se vyhnuli neudržitelnému nárůstu hospitalizací, které bylo vedlo k nesnesitelnému tlaku na zdravotní systém. Aktuální data ale neukazují, že je plán B nutný.“

Vláda včetně premiéra je podle serveru pod tlakem zdravotnických expertů, kteří požadují, aby se zakročilo kvůli růstu počtu nakažených. V Británii přibylo do nedělního rána za 24 hodin 30 305 nakažených, zemřelo dalších 62 lidí, u nichž se nákaza potvrdila před méně než čtyři týdny. Počet obětí tak stoupl na 141 805.

Opatření nejsou radikální

Podle Politika by plán B znamenal povinné nošení roušek, uplatnění covidových certifikátů a zavedení práce z domova a mohl by platit po celou zimu až do konce března 2022. Ministerstvo financí se zejména obává dopadu práce z domu, která přitom nepřispěla tak zásadně omezení šíření covidu.

Foto: Toby Melville, Reuters

Výzva k samoizolaci po setkání s nakaženým v Británii

Certifikáty o bezinfekčnosti sice snižují šíření nákazy na hromadných akcích o 40 až 45 procent, jenomže ty se na komunitním přenosu podílejí ze dvou až 13 procent, takže jejich zavedení by snížilo komunitní přenos o jedno až pět procent. Navíc na hromadné akce chodí především mladší lidé, u nichž je menší riziko vážného průběhu. Proto se plán B zatím nezavádí. Tvrdší restrikce, jako je uzavření klubů a dalších zařízení, nebo nějaká forma lockdownu sice více omezují přenos, ale vláda je nezvažuje.

Plán B ale podle Anne Johnsonové ze SAGE opuštěn není: „Jak to chápu, plán B se stále silně zvažuje.“ Bude-li uplatněn, není jasné, ale v tu chvíli ho nelze opustit, uvedla pro stanici LBC: „Jsme teprve na začátku zimy a myslím si, že pokud se chceme vyhnout v budoucnosti jakýmkoli omezením nebo doopravdy omezit škody, potřebujeme myslet na všechno, co můžeme udělat, což nezahrnuje jen očkování, které je velmi důležité, ale také jít do izolace, když jsme nakažení, nebo se testovat.“

Zmínila, že snížit riziko, že se plán B uplatní, je omezit přenos, což především znamená při nákaze zůstat v izolaci doma.

Reklama

Výběr článků

Načítám