Hlavní obsah

Omikron si v Británii bez restrikcí vyžádá nejméně 25 000 obětí, tvrdí vědci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Nová vlna nákazy koronavirovou variantou omikron si v Británii do konce dubna vyžádá přinejmenším 25 000 obětí, pokud vláda nepodnikne další kroky a nezpřísní stávající protiepidemická opatření. Modely vývoje pandemie po příchodu nakažlivější varianty omikron zpracovali odborníci z vysoké školy London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM). Podle nejpesimističtějšího scénáře může v Británii zemřít až 75 000 lidí.

Foto: Reuters

Nová mutace covidu omikron

Článek

Experti připouštějí, že jejich předpovědi nemohou být přesné, protože se potýkají s řadou neznámých. Nemají například zatím dost dat, aby určili, nakolik účinné budou proti omikronu stávající vakcíny a léky.

„Na základě toho, co pozorujeme, tu v Británii budeme mít obrovskou vlnu omikronu,“ řekl stanici BBC jeden z výzkumníků Nick Davies.

Omikron se zabydluje i u nás. Mohl se šířit na turnaji vodního póla v Brně

Koronavirus

Vědci stanovili řadu scénářů vývoje, z nichž ten nejpříznivější předpovídá, že od začátku prosince do 30. dubna se v Anglii nakazí koronavirem bezmála 21 milionů lidí. Nemocnice se budou muset postarat o 175 000 pacientů a 24 700 nemocných zemře. Tato čísla podle nich budou platit v případě, kdy proticovidové vakcíny budou dobře fungovat i u omikronu a situaci vylepší množství lidí očkovaných třetí dávkou.

Nejpesimističtější model uvádí, že nakažených by mohlo být až 34,2 milionu, v nemocnicích by skončilo skoro půl milionu lidí a covidu by podlehlo na 75 000 pacientů. Výstupem většiny modelovaných scénářů vývoje je závěr, že v nemocnicích nyní skončí více lidí než loni v zimě. Na vrcholu zimní vlny letos v lednu umíralo v Británii denně na 1200 lidí.

Tvrdší restrikce 

„V případě nejpesimističtějšího scénáře budeme potřebovat tvrdší restrikce, abychom předešli přetížení zdravotnického systému. Nošení roušek, posilující dávky vakcín a dodržování odstupů jsou zásadní, ale nestačily by,“ uvedla další zástupkyně výzkumného týmu Rosanna Barnardová.

Podle britských úřadů varianta omikron v zemi nejspíš brzy převáží. V pátek ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že za 24 hodin se nákaza koronavirem potvrdila u více než 58 000 lidí, což je nejvyšší číslo od ledna.

V Japonsku vymizel virus bez jediného lock­downu. Nikdo neví proč

Koronavirus

Reklama

Související články

Vědci odhalili maskovanou verzi omikronu

Vědci zaznamenali případy, kdy se varianta koronaviru omikron dokázala maskovat tak, že ji neodhalily běžně používané PCR testy. Vzorky byly chybně vyhodnoceny...

Výběr článků

Načítám