Hlavní obsah

V Británii je u indické mutace vyšší riziko hospitalizace než u původního koronaviru

Londýn

Indická mutace koronaviru B.1.617.2, označovaná také jako delta, se v Británii nově stala převažující u čerstvě nakažených. Připadá na ni 75 procent případů. Podle prvních studií je delta nejen nakažlivější než britská, ale částečně odolává i vakcínám a je u ní vyšší riziko hospitalizace. Británie kvůli ní už začala omezovat cestování, od úterý proto nebudou její občané moci odcestovat do Portugalska.

Foto: Carl Recine, Reuters

Test stěru na koronavirus v Newcastlu

Článek

Úřad veřejného zdraví v Anglii (PHE) uvedl, že počet potvrzených případů nákazy touto indickou variantou činí 12 431, přičemž před týdnem jich bylo jen 6959.

Analýza 38 805 případů nákazy pak ukázala, že v případě, že byla nemoc způsobena indickou mutací delta, je riziko hospitalizace vyšší 2,6krát než u britské mutace alfa.

„I když jen malý počet nakažených končí v nemocnicích, jejich podíl je asi dvakrát vyšší u varianty delta než u alfy. A to jak v Anglii, tak ve Skotsku,“ uvedl pro list The Guardian profesor Adam Dinn z bristolské univerzity, který je členem Výboru pro vakcinaci a imunizaci.

Dodal, že počet případů nákazy indickou mutací je zatím malý, ale bude-li trend růstu pokračovat, mohl by se onen počet dostat do bodu, kdy v následujících týdnech nahradí počet varianty alfa.

Na indickou mutaci jsou podle studie zapotřebí dvě dávky

Koronavirus

Epidemioložka PHE Meaghan Kallová dodala, že podíl indické mutace stoupá ve všech anglických regionech. Uvedla také, že očkování má dopad na šíření, protože 73 procent případů připadá na neočkované a jen 3,7 procenta na lidi se dvěma dávkami.

Studie Institutu Francise Cricka a Národního institutu pro výzkum zdraví už varovala, že očkování je proto u indické varianty méně účinné, zejména má nižší efekt podání pouhé první dávky.

V krvi 250 zdravých lidí, kteří dostali jednu nebo dvě dávky vakcíny od Pfizeru/BioNTechu, byla nižší hladina protilátek, jež jsou účinné proti variantě delta.

V Británii proto nyní panují obavy, že rozvolňování nebude pokračovat tak, jak bylo dříve plánováno. Už nyní Londýn rozšířil počet zemí, do kterých se nesmí jezdit, o sedm. Je mezi nimi nově i Egypt, Srí Lanka a Trinidad a Tobago. Od úterý bude na seznamu zemí i Portugalsko.

V Británii přibývají případy koronaviru kvůli indické mutaci, počty obětí ale nerostou

Evropa

Lidé, kteří se odtamtud vracejí, musí nyní na deset dní do karantény. Ministr dopravy Grant Shapps to zdůvodnil rostoucím počtem případů způsobených v Portugalsku indickou mutací. Dodal, že důvodem opatření je neohrožování dalšího plánovaného rozvolňování v Británii.

Portugalské ministerstvo zahraničních věcí se ohradilo, že země „pokračuje v realizaci prozíravého a postupného plánu rozvolňování s jasnými pravidly pro zajištění bezpečnosti těch, kteří zde žijí nebo nás navštěvují“.

Počet nových případů v Portugalsku, které je oblíbeným místem dovolených pro Brity, kolísá už dva měsíce okolo pěti až šesti set, i když ve čtvrtek bylo odhaleno 769 nakažených.

Reklama

Výběr článků

Načítám