Hlavní obsah

V Británii přibývají případy koronaviru kvůli indické mutaci, počty obětí ale nerostou

Londýn

Navzdory očkování přibývá ve Velké Británii rychle nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2, za týden vzrostl počet nově nakažených o 40 procent a čísla se blíží březnovým. Za neděli bylo zaznamenáno 3240 nových případů. Přispívá k tomu indická mutace B.1.617.2. Experti z vládní poradní vědecké skupiny naznačují, že může jít o třetí vlnu, uvedl list The Guardian.

Foto: Jason Cairnduff, Reuters

Britové se bojí návratu omezení. Informační cedule upozorňující na nutnost dodržování rozestupů v Northwichi

Článek

Jestliže ještě 23. května bylo detekováno 2325 nově nakažených, poslední květnovou neděli to už bylo 3240.

Reprodukční číslo se v posledním týdnu pohybuje mezi 1,0 a 1,1, což znamená, že se epidemie šíří, zatímco o týden dříve se pohybovalo mezi 0,9 a 1,0.

Mezi 19. a 25. květnem bylo hospitalizováno 870 lidí s covidem-19, což představuje mezitýdenní nárůst o 23,2 procenta.

Hlavním ohniskem indické mutace v Británii je město na severozápadě Anglie

Koronavirus

Zatím ale nevzrůstá denní počet obětí, za poslední den jich bylo šest. To je však dáno i tím, že nárůsty obětí přicházejí tři až čtyři týdny po nárůstech počtu nakažených, neboť vážná forma covidu se vyvine až za tři týdny.

Zatím s indickou variantou zemřelo v zemi 12 lidí, osm nenaočkovaných, dva s ukončeným očkováním a dva, kteří dostali jen první dávku.

Třetí vlna?

Experti už varovali vládu, že třetí vlna v Británii už mohla začít. „Vidíme, že aktuální opatření nezastavují rychlý nárůst případů v moha částech země. Vypadá to, jako bychom byli na počátku třetí vlny,“ varoval profesor z londýnské školy pro hygienu a tropické nemoci Martin McKee.

Indická mutace koronaviru je v 53 zemích

Koronavirus

Poradní skupina vlády SAGE ještě před nástupem indické varianty varovala, že se infekce může opět vrátit a šířit mezi lidmi, kteří nebyli naočkovaní. Do 29. května bylo podáno už 57,8 milionu dávek. I když počet případů indické mutace stoupá – tři čtvrtiny nových případů připadají na ni –, podtajemník pro očkování Nadhim Zahawi tvrdí, že zatím nedošlo k jejímu celoplošnému šíření.

„Jsou části země, kde není žádný výskyt B.1.617.2 a vše je hezky stabilní, v jiných částech země začíná převažovat nad kentskou variantou B.1.17,“ uvedl Zahawi.

V Británii se šíří indická mutace, vzbuzuje obavy

Evropa

Ohrožené uvolňování

Panují obavy, že nárůst nových případů by mohl zbrzdit uvolňování, které mělo vyvrcholit před prázdninami, aby si Britové mohli užít léta, dovolených, festivalů i sportovních událostí. Zahawi odmítl popřít, že by některá nařízení, jako nošení roušek, mohla přetrvat i po 21. červnu. Někteří vědečtí poradci uvádějí, že i po konci června by mohlo mít smysl pracovat z domova, aby se omezily kontakty mezi lidmi.

Zahawi ale BBC odmítl sdělit, jestli už se počítá s ponecháním některých omezení: „O tom se rozhodne až 14. června. Bylo by ode mne zcela špatné nyní spekulovat. V tuto chvíli nemáme dost dat.“

Opatrní vědci však ale navrhují už nyní prodloužit restrikce o dva měsíce, až bude naočkováno ještě více lidí. „Izrael čekal s uvolněním, až bylo naočkováno oběma dávkami 70 procent dospělých, upozornil list The Daily Mail.

Vláda reagovala pozdě

Britská vláda také čelí kritice, že příliš pozdě informovala o šíření indické mutace v zemi. O prvních případech se dozvěděla už 1. dubna, ale oficiálně její přítomnost ve Spojeném království potvrdila až 15. dubna a teprve 23. dubna zařadila Indii, která čelila bezprecedentnímu nárůstu případů, na červený seznam zemí, odkud nesmějí lidé cestovat do Británie. Toto zpoždění mohlo přispět k šíření indické varianty.

V případě Jižní Afriky přitom Londýn přicestování zakázal hned dva dny poté, co byla ve Spojeném království jihoafrická varianta detekována.

Reklama

Výběr článků

Načítám