Hlavní obsah

V Bratislavě ukradli z automobilu radioaktivní zařízení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Z automobilu zaparkovaného v bratislavské čtvrti Podunajské Biskupice odcizil v noci na úterý zatím neznámý pachatel radiosondu troxler umístěnou v pevném přepravním boxu žluté barvy, který je označený znaky radioaktivity.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Článek

Jedná se o zařízení na měření hustoty a vlhkosti materiálů zejména stavebních, ale také zeminy, které obsahuje radionuklid cesia Cs-137. Podle výrobce se mu říká troxler.

Na případ upozornilo slovenské ministerstvo dopravy. Mluvčí resortu Karolína Ducká uvedla, že zařízení je v boxu dostatečně odstíněné, ale v případě neoprávněné manipulace a při pokusu o vyjmutí radioaktivního zářiče se může podstatně změnit radiační riziko, což může způsobit ozáření osob.

„V případě nálezu přepravního boxu nebo zařízení s ním nemanipulujte, neotevírejte ho ani se nezdržujte v jeho blízkosti,“ upozornila Ducká s tím, že nález je potřebné okamžitě nahlásit policii nebo přímo pohotovostní službě radiační ochrany ministerstva dopravy.

Případem se zabývá odbor radiační ochrany ministerstva dopravy Slovenské republiky jako povolovací orgán přepravy radioaktivních materiálů.

Bezdomovec pozval ženu na oběd do restaurace, ta ho okradla o důchod

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám