Hlavní obsah

Útočník z Vrútek mohl být šikanován, jeho otec se zhroutil

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladý muž, který ve čtvrtek zabil na základní škole v severoslovenském městě Vrútky zástupce ředitelky a vážně zranil pět lidí, mohl být v minulosti šikanován. Je to jedna z verzí, s níž pracuje tým kriminalistů, který případ vyšetřuje, uvedla televize TA3. Jasné je pouze to, že mladý muž v minulosti školu navštěvoval. Motiv útoku je neznámý, vyšetřování komplikuje skutečnost, že pachatel byl při zásahu zastřelen.

Na základní škole ve slovenském městě Vrútky zaútočil dvadvacetiletý mužVideo: TVnoviny.sk

 
Článek

„Detaily ještě zkoumáme, ale pravděpodobně šlo o akci jednotlivce, možná i psychicky narušeného. Zjišťujeme, zda se připravoval, zda měl doma nějaké plány, zda si opatřil nůž nebo ho vzal z domu. Když se o synově činu dozvěděl jeho otec, zhroutil se,“ citoval slovenský Denník N policejního prezidenta Milana Lučanského.

Útočník zabil zástupce ředitelky školy, který mu bránil ve vstupu do budovy. Poté, co se mladíkovi podařilo dostat do budovy, vešel do jedné z tříd, kde těžce zranil učitelku a dvě děti. Následně se pokusil utéct. Pronásledoval ho ale školník a přivolaná policejní hlídka. Policisté se útočníka snažili zastavit a použili přitom služební zbraně, protože muž stále útočil nožem.

Bývalý žák ve slovenské škole bodal i do dětí. Policie ho zastřelila

Evropa

Pobodaní byli převezeni do nemocnice v Martině, zranění jsou i dva policisté, které zasáhly odražené projektily. Ministr zdravotnictví Marek Krajčí uvedl, že všichni jsou ve stabilizovaném stavu. „V případě dvou zasahujících policistů je stav uspokojivý. Oba mají zraněné dolní končetiny, jeden z policistů má zasažené koleno. Budeme jim držet palce, aby se co nejdříve uzdravili,“ řekl Krajčí.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Tělo útočníka před školou

Z dvojice dětských pacientů je na tom lépe děvčátko. „Mělo jen lehčí poranění hrudníku a její stav je stabilizovaný. Byl jsme s ní v kontaktu, je se svým otcem a daří se jí dobře. Těžší zranění utrpěl chlapec. Má mnohočetná poranění hrudníku a břicha a je po operaci. Jeho stav je stabilizovaný,“ doplnil ministr zdravotnictví.

Ředitelku i děti ve škole ve Vrútkách chránil fyzikář, zaplatil za to životem

Evropa

Asi nejhůře je na tom učitelka, ta má nejvážnější zranění. Podle Krajčího ji museli reoperovat a lékaři řešili komplikace bodných zranění. „Utrpěla závažné poranění bodného charakteru na hrudníku a v dutině břicha. Pevně věřím, že kritické minuty máme za sebou,“ dodal ředitel nemocnice Dušan Krkoška.

Televize Markíza uvedla, že pachatel před rokem napadl nožem průvodčí ve vlaku. „Byl vyšetřovaný na svobodě a nebyl vzat do vazby,“ upozornila televize. Policejní prezident Milan Lučanský potvrdil, že za nebezpečné vyhrožování byl odsouzen k podmíněnému trestu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám