Hlavní obsah

Ředitelku i děti ve škole ve Vrútkách chránil fyzikář, zaplatil za to životem

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při čtvrtečním útoku 22letého Ivana na školu ve slovenském městě Vrútky zemřel zástupce ředitelky Jaroslav Budz. Před útočníkem se snažil chránit děti i ředitelku školy a zaplatil za to vlastním životem.

Na základní škole ve slovenském městě Vrútky zaútočil dvadvacetiletý mužVideo: TVnoviny.sk

 
Článek

„Slyšeli jsme, jak někdo rozbil sklo na dveřích. Naše učitelka vyšla na chodbu a viděla, jak ten vrah právě zaútočil na školníka,“ řekla televizi Markíza studentka Ester. V tu chvíli se ho snažil zastavit podle jejího vyprávění Jaroslav Budz, ale pachatel ho bodl a zástupce ředitelky na místě zemřel.

„Záchranáři bojovali o jeho život, ale neúspěšně. Po neúspěšné resuscitaci lékař konstatoval smrt,“ uvedla mluvčí záchranářů Alena Krčová. Budz byl učitelem matematiky a fyziky na gymnáziu, které je součástí spojené školy, kde se útok odehrál. „Byl to moc dobrý učitel a moc nám bude chybět,“ dodala Ester.

Foto: Polícia SR

Tělo střelce před školou

Bývalý žák ve slovenské škole bodal i do dětí. Policie ho zastřelila

Evropa

Útočníkem byl bývalý žák této školy. Po útoku se pokusil z místa uprchnout, ale dostihli ho policisté, kteří ho vyzvali, aby se vzdal. Ivan však zaútočil nožem i na policisty a ti ho zastřelili. „Slyšeli jsme pět výstřelů. Ukryli jsme se za dům,“ líčil situaci očitý svědek.

Ivan byl podle televize Markíza mimořádně agresivní člověk a byl v podmínce za vyhrožování. Policie pracuje i s verzí, že byl ve škole šikanován a čtvrteční útok byl mstou.

Slovenský předseda parlamentu Boris Kollár, který okamžitě přijel na místo činu, naznačil, že útočník mohl být v době útoku pod vlivem drog. „Viděl jsem záběry z bezpečnostních kamer, jak útočil nožem na policisty, a měl jsem pocit, že je to zcela vyšinutý člověk, který šel úplně nadoraz. Mohl být pod vlivem drog. To by normální zdravý člověk neudělal. Ti policisté neměli jinou možnost než použít střelné zbraně. Nejdříve ho upozorňovali, stříleli mu pod nohy, ale pak byl jeho útok vedený s takovou agresí, že policisté namířili zbraň výš,“ řekl Kollár televizi TA3.

„Zda byl v době útoku pod vlivem drog, odhalí až soudní pitva,“ dodala televize Markíza.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám